Connect with us

Kiemelt hírek

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők, ha nem jutnak egyezségre az állami vasúttársasággal

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Attila

Állítják, tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük. 2021-ben a nulla százalékos béremelés, és az „elszabadult” infláció miatt.

A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik. „Ha nem kapják meg sztrájkolhatnak” – mondta el Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Ismertette, tavaly nyáron azért nem írták alá a bérmegállapodást, mert nem láttak garanciát arra, hogy a minimálbér és infláció emelkedése esetén az alapbérük ehhez igazodna. Felidézte, hogy tavaly a mozdonyvezetőknél sem volt béremelés a vasútnál, miután a hároméves bérmegállapodás 2021-re nulla, 2022-re 10, 2023-ra pedig 5 százalékos béremelésről szól.

Mint a 168.hu megírta, a MÁV vezetőségének közleménye szerint az alapbér-emelést a 2021. december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. Amennyiben a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a rá vonatkozó irányadó bérminimumot, – minimálbérnél a 200 000 forintot, garantált bérminimumnál a 260 000 forintot –, akkor azt kiegészítik a megfelelő értékre.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke elmondta, a 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálására 546 ezer forint kifizetését kérik a munkáltatótól mozdonyvezetőnként a tavalyi kollektív munkaügyi vitához készített számításuk alapján, és megjegyezte, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre.

A szakszervezet közleménye szerint a MÁV-START Zrt.-vel szemben kezdeményezett, eredménytelen kollektív munkaügyi vitát követően felmérik január 20-áig a tagság támogatását egy sztrájkhoz a reálkereset-veszteség kompenzálásának kikényszerítésére.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete ügyvivő bizottsága január 12-i ülésén megállapította, hogy mozdonyvezetők több mint kétharmada már eddig is támogatta aláírásával a sztrájk megtartását.

Az ügyvivő bizottság a küldöttgyűlés február 2-i ülésére javaslatot terjeszt a sztrájk időpontjáról és időtartamáról – írja a Mozdonyvezetők Szakszervezete közleményében.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink