Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Március közepén jöhet a pedagógussztrájk

Létrehozva:

Fotó: PDSZ / Facebook

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete márciusban nagyobb kaliberű, több napos sztrájkot tervez. Március 16-án kezdődik a tervek szerint a határozatlan idejű pedagógussztrájk.

A szakszervezetek pénteken egyeztetnek a kormánnyal a még elégséges szolgáltatásokról – számolt be kedd esti Híradójában az RTL.

A két nagy szakszervezet megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatják meg a kormány képviselőivel – nyilatkozta az RTL Híradójának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tagja, aki hozzátette: „Szeretnénk megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, hogy ne kelljen bírósághoz fordulni”.

Mivel azonban a szakszervezetek egész napos sztrájkokat terveznek, így a gyermekek felügyeletét sem biztosítanák mindegyik intézményben. 

„Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet” – fogalmazott. Mint írja a cikk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógus Szakszervezet pontokba szedte követeléseit: a pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése, a munkateher csökkentése, változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen. 

A közszféra béremelései között ezekben a napokban érkeznek az idei első emelt pedagógusbérek is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel kedden.

A tárca közleménye szerint januártól újabb 10 százalékkal, 2010-hez képest pedig két és félszeresére emelkedtek a pedagógusbérek. Az emelés összesen 145 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint, köztük az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat.

„A kormány tervei szerint 2023-ban további nagyobb béremelés várható” – emelték ki.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink