Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Ébren töltött ideje átlagosan harmadát mobilalkalmazások használatával tölti az ember

Létrehozva:

Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP

A BBC hírportálja az App Annie elemzőcég friss jelentését idézi.

2020-ban az Ofcom nevű brit szabályozó hatóság hasonló időarányt állapított meg, noha az a kutatás a tévénézést is felölelte.

Az App Annie mobilalkalmazás-elemző cég jelentése szerint tavaly 230 milliárdszor töltöttek le applikációkat és 170 milliárd dollárt (53 ezer milliárd forint) költöttek használatukkal az emberek. A világon a legtöbbet letöltött applikáció a TikTok volt, amellyel a felhasználók 90 százalékkal több időt töltöttek, mint egy évvel korábban. A világ legnépszerűbb videostreaming appja a YouTube, a második a Netflix lett.

Szinte minden kategóriában – eltöltött idő, letöltésszám és bevétel – rekordot döntött a mobiltelefon, a nagyképernyő eközben lassan haldoklik – vélekedett Theodore Krantz, a cég ügyvezetője, a State of Mobile című jelentés szerint az applikációkkal eltöltött idő átlagosan négy óra és 48 perc volt, ami 2019-hez képest 30 százalékos növekedést jelent.

A jelentésben olvasható eredmények tíz ország – India, Törökország, az Egyesült Államok, Japán, Mexikó, Szingapúr, Kanada, Brazília, Dél-Korea és Indonézia – piaci eredményein alapulnak. A brazil, az indonéziai és a dél-koreai felhasználók naponta több mint öt órán át mobiloznak, ezen belül minden tíz percből hetet közösségi, fotó- vagy videóapplikáció használatával töltenek.

A trendek vizsgálata a világjárvány hatását is megmutatta: az emberek rengeteg időt – globálisan több mint 100 milliárd órát – töltöttek webshopok mobilalkalmazásaival, a legnagyobb növekedést Szingapúrban, Indonéziában és Brazíliában mérték. Hatalmasat, a tavalyihoz képest 50 százalékot nőtt az étel- és italszállítók applikációival töltött idő is. Az egészség- és fitneszalkalmazások felhasználása is felívelt, amikor az emberek nem látogathatták az edzőtermeket és a csoportos órákat, de népszerűbbek lettek a meditációs appok is.

2018-hoz képest 95 százalékkal nőtt a társkereső mobilalkalmazások bevétele, 2021-ben meghaladta a négymilliárd dollárt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink