Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyarország előre megy, az árak hátra

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap

Hat alapvető élelmiszer árát fagyasztja be a kormány február elsejétől, mégpedig a 2021. október 15-i szinten – jelentette be tegnap, a kormányülést követően Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő családvédelemről, az ellenzék beismerő vallomásról beszél.

Orbán Viktor Facebook oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy a kristálycukor, a búza finomliszt, a napraforgó étolaj, a 2,8 százalékos tehéntej, a csirkemell és a sertéscomb árát rögzítik hatóságilag a tavaly október 15-i szinten. A bejelentéskor a miniszterelnök elmondta, hogy a világpiacon drasztikusan emelkedő energiaárak hatásával szemben a kormány a rezsicsökkentéssel védte meg a családokat. Hozzátette: az elszabaduló benzinárak esetében is alkalmazta az árszabályozást a kabinet, ahogy a jelzáloghitelek kamatait is maximálta. Orbán szerint az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása is a családok védelmét szolgálja.

 

Az ellenzék ellenez

Az Egységben Magyarországért – vagyis az összefogó ellenzéki erők – azonnal reagáltak a döntésre: “Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez felér egy beismerő vallomással. A kormányváltás után 5%-ban maximáljuk az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját.”

A Jobbik elnöke, Jakab Péter még különvéleményt is fűzött a reagáláshoz: “A lengyel kormány bátor, az Orbán-kormány gyáva. A lengyel kormány az alapvető élelmiszerek áfáját egy az egyben elengedi, hogy megfékezze a drágulást.  Az Orbán-kormány mindössze 6 élelmiszer esetében vezet be árstopot. Ennyit jelentett ma be Orbán. Továbbra sem hajlandó lemondani Európa legmagasabb áfájáról, továbbra sem hajlandó lemondani a legszegényebbeken való nyerészkedésről.”

 

Orbán barátai már léptek

Nemrég az Orbán Viktorral egyébként baráti kapcsolatokat ápoló szerb kormány lépett hasonlót. Déli szomszédunknál két hónapra vezettek be árstopot, pontosabban ott a november 15-i áraknál nem lehet drágábban adni a lisztet, a kristálycukrot, a tejet, az étolajat és a sertéshúst. Azt is kikötötte a szerb kormány, hogy az élelmiszergyártók sem trükközhetnek a szállított mennyisséggel, nem lehet kevesebb a boltokban az áru.

Ezzel szemben a lengyel kabinet – amely szintén jó viszont ápol a magyar kormánnyal – a forgalmi adót faragja az infláció elleni háborúban. Az üzemanyagok ÁFA-tartalmát már 23 százalékról 8-ra csökkentették, a hét elején pedig bejelentették, hogy februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények forgalmi adóját.

 

Több a kérdés, mint a válasz

Lapzártánkig nem jelent meg az árkorlátozásról szóló rendelet, így sok kérdésre még nincs válasz. Míg a cukor, étolaj és liszt esetében nem kérdés, pontosan milyen termékre vonatkozik a szabályozás, addig a húsáruknál messze nem ennyire egyértelmű a helyzet. A csirkemell esetében a szabad tartású, vagy tanyasinak nevezett csirke húsát is csökkenteni kell-e, ahogy nem tiszta: a sertéscomb esetében sem milyen minőségű húsra vonatkozik majd a rendelet. A Tej esetében sem tudni: a frissre épp úgy vonatkozik-e az árstop, mint az UHT-ra.

Érdekesség: a portfolio.hu gyűjtése szerint a Statisztikai Hivatal tavaly októberben drágábbnak látta a csirkemell kilóját (1600 Ft.), mint egy hónappal később (1570 Ft.) Orbán Viktor azt nem indokolta meg, miért éppen a tavaly október közepét jelölték meg igazodási pontként.

Az sem egyértelmű, hogy mit is jelent pontosan a 2021. október 15-i árszint. Az egyes boltok, kereskedelmi láncok eltérő árakat alkalmaztak akkor is, így kérdéses, hogy mindenkinek az akkori, saját árára kell visszatérnie, avagy meghatároznak a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján egy középárat, amit mindenkinek alkalmaznia kell.

Emellett – hívják fel a figyelmet szakértők a kormánydöntés hiányosságára – az árszabályozás nem vonatkozik, legalábbis a bejelentés szerint, az alapanyagokra. Márpedig az idén várható kenyérár-robbanás pénztárcába vágóan fogja a lakosságot érinteni – ezt pedig nem küszöböli ki a háztartási felhasználásra szánt finomliszt árának befagyasztása. A családoknál a pékek természetesen jóval olcsóbban vásárolják az alapanyagot, de a feldolgozott gabonafélék esetében 40 százalékos emelkedésre számít a Pékszövetség, amit a fogyasztók fognak végül megfizetni – ezt pedig nem mérsékli a most bejelentett árstop.

Legnépszerűbb cikkeink