Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem készülnek agresszióra – mondják az oroszok

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Gary Waters / Fanatic Studio / Science Photo Library via AFP

A Kreml szóvivője szerint Oroszország dezinformációs kampány célpontjává vált.

Hamisnak minősítette az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) hétfői közleményében azt az amerikai külügyminisztériumtól származó információt, amely szerint orosz csapatösszevonás zajlik az ukrán határon.

„Az utóbbi időben washingtoni tisztviselők azzal félemlítik meg aktívan a nemzetközi közösséget, hogy Oroszország állítólag Ukrajna elleni agresszióra készül. A beérkező jelentések szerint az amerikai külügyminisztérium diplomáciai csatornákon keresztül abszolút hamis információkat közöl szövetségeseivel és partnereivel arról, hogy országunk területén erőösszevonás zajlik Ukrajna katonai inváziója céljából”– közölte hétfőn az SZVR sajtóirodája az MTI beszámolója szerint.

 A szolgálat emellett azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy bátorítja a konfliktus kirobbantását Délkelet-Ukrajnában.

„Aggódunk amiatt, hogy az ilyen agresszív propaganda arra ösztönzi a kijevi rezsimet, hogy megnövelje katonai csoportosulását a Donyec-medencében, és folytassa a polgári célpontok elleni tüzérségi támadásokat” –  írták.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország dezinformációs kampány célpontjává vált, amely szerint agresszív tervei vannak Ukrajnával szemben. A szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mindez Kijev „agresszív álmainak”, vagyis annak a szándéknak a leplezésére szolgál, hogy erővel oldja meg az ország délkeleti régiójában kialakult konfliktust.

Moszkva aggályának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fejlett fegyverekkel látják el Ukrajnát. A szóvivő szerint jelentősen megnőtt a NATO-tól származó katonai eszközökkel végrehajtott ukrán „provokációk” száma. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a libanoni hivatali partnerével közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatóján azzal vádolta a kijevi vezetést, hogy harcias retorikához folyamodott, amely azt a szándékot tükrözi, hogy a Donyec-medencei konfliktust „forró szakaszba” léptesse. 

Legnépszerűbb cikkeink