Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szerelmes sügérek, búvár bébielefántok

Létrehozva:

Párosodó sügérek | Fotó: Laurent Ballesta

Rekordszámú, több mint ötvenezer fotót küldtek be 95 országból a londoni Természettudományi Múzeum által az idén 57. alkalommal megrendezett pályázatra.

Az Év Természetfotósa verseny abszolút győztes felvételét a francia búvárfotós, Laurent Ballesta készítette, a Francia Polinéziában található Fakarava védett tengeri élőhelyen, ahol minden évben egyszer, a júliusi telihold idején párosodnak az álcázó sügérek. A fotós ötödször tért vissza a lagúnába, hogy elkészítse a tökéletes képet, amin a túlhalászás miatt veszélyeztetett halfaj hímjei és nőstényei kilövellik magukból a petesejteket és a spermiumokat, egy szimbolikus, kérdőjel formájú „szerelmi felhőbe” burkolózva. „A Föld számára sorsdöntő év az idei, és ez a fotó emlékeztet arra, mit veszíthetünk, ha nem nézünk szembe az emberiség bolygónkra gyakorolt hatásával” – mondta a Guardiannek Doug Gurr múzeumigazgató, utalva az ENSZ pénteken, Kínában kezdődő biodiverzitási konferenciájára és a két hét múlva Glasgowban rendezett, globális klímakonferenciára. 

A természetfotósokat 19 kategóriában díjazták, a legfiatalabb nyertes a tízéves indiai Vidyun Hebbar lett, képén egy gömbfonó pók kupolaszerű hálóját szivárványszínűre festi a mögötte elhaladó tuk-tuk. A legszebb állatportrét a kuvaiti Majed Ali készítette, a kongói Virunga Nemzeti Parkban élő, közel 40 éves Kibande nevű gorilláról, ahogy átszellemülten élvezi a trópusi esőt. Számos fotó hívja fel a figyelmet a klímaváltozás által fenyegetett állatokra, az amerikai Jennifer Hayes például helikopterről fotózta le a grönlandi fókákat, amint több százan egyszerre hozzák világra kicsinyeiket az egyre zsugorodó sarki jégtakarón. A legjobb fotóriport a fogságban élő elefántok szomorú sorsát ábrázolja: Adam Oswell képén egy ausztrál állatkertben vízalatti mutatványokat bemutató kiselefánt szerepel. Egész Ázsiában és Ausztráliában túlzsúfolttá váltak az állatkertek, mert a turizmus összeomlása miatt gazdáik tömegesen szabadulnak meg az elefántoktól. Számos állatkert folytatja a cirkuszi hagyományokat, és trükkökre idomítja az állatokat a látogatók szórakoztatására.

Legnépszerűbb cikkeink