Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A vb-címvédő Gerwyn Price lett Budapest első darts-bajnoka

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Sajnos a négy magyar induló – a papírformának megfelelően – hamar kihullott, pedig nem sok hiányzott a bravúrhoz. 

Ha az ember valamilyen rejtélyes okból kíváncsi lenne arra, hogy egy zsúfolt budapesti közterületen hány darts-rajongót talál, akár csak jó hangosan rá kell zendítenie a Planet Funk zenekar „Chase the Sun” című számának rigmusára, és várni, hányan szállnak be – ugrálva, vagy anélkül – az önfeledt dalolászásba.

Ez az input ugyanis a sportág minden fanatikusából ugyanazt a reakciót váltja ki, mindegy, hogy glasgow-i dokkmunkásról, vagy zuglói könyvtárosról van szó. Erre bizonyíték a PDC European Tour idei első állomása, amelyet Hungarian Darts Trophy néven először rendeztek Magyarországon. A Budapest Aréna közönsége szurkolásban és kocsmahangulat-teremtésben hozta a briteknél megszokott nívót. Ami talán ennél is fontosabb, hogy a 48 versenyzőből álló elit kimagasló pontátlaggal szórta a nyilakat, a színvonalra nem lehetett panasz. 

 

Nem kisasszonysport

A pénteki első fordulóban a mieink közül Végső János lépett először a tábla elé, ellenfele a PDC-világranglista 106. Joe Murnan volt, aki korábban már a legjobb 32-ig is eljutott világbajnokságon. A hat nyert legig tartó küzdelemben Végsőnek három meccsnyila is volt, a dupla nyolcas kiszállónál először kívülre dobott, majd eggyel beljebb, így dupla néggyel is lezárhatta volna a meccset, de a 13-as sima szektorba csapódott a nyíl. Murnan köszönte szépen, harmadik próbálkozásra megdobta a dupla ötöt és ment a második fordulóba. Jagicza Gábornak is volt emlékezetes pillanata, 131-es kiszállója viszont önmagában nem ért továbbjutást. Strbik Péter elég erős, 90 feletti körátlaggal megszorítani sem tudta ellenfelét, Rucska József pedig csak egy leget nyert.

A darts nem kisasszonysport, itt az is belefér, ha egy játékos a középső ujja felmutatásával jelzi a közönségnek, jobb, ha befejezi a zavaró füttyögést. Ezt a világbajnoki címvédő Gerwyn Price követte el, aki szombat délutáni ütközete közben keveredett balhéba az Aréna népével. A közel négyezer darts-fant aztán azzal szelídítette meg a „Jégember”, hogy dobott egymásutánban két 180-at, így felsejlett a kilencnyilas kiszálló lehetősége, amely túlzás nélkül állítható, a sportág legeksztatikusabb élményét adja. A szurkolók ennek megfelelően már tomboltak a – reményeik szerint – utolsó kör előtt, pláne úgy, hogy stimmelt a hetedik és nyolcadik dobás is, azonban a D12 kevéssel fölé ment, a közönség csalódott, de hirtelen megszerette (vagy inkább csak elfogadta) a walesit. Price győzelem utáni nyilatkozatában azért nem felejtette el a barátságtalan fogadtatást, megjegyezte, hogy egyáltalán nem bánja, hogy mellé ment az a kilencedik nyíl. Stílusos odaszúrás egy nagy bajnoktól.  

 

Nem kérdés, ki a jobb

A torna utolsó napjának kezdetén kiesett az egyik gigasztár. A háromszoros világbajnok Michael van Gerwen az északír Brandon Dolannel bonyolódott szoros küzdelembe. Dolan már az elején egy 101-es kiszállóval megmutatta, holland kollégájának ma nem lesz könnyű dolga, a 10. legben az utolsó utáni pillanatban brékelt vissza, kiharcolva ezzel a döntő felvonást. Mindketten meccsnyilakat szúrtak el, Dolan a 19. próbálkozására befejezte a dupla eggyel, így búcsúzott az egyik favorit. Ugorjunk az elődöntőkre. Gerwyn Price „Cool Hand Luke-kal”, vagyis Luke Humphries-zel meccselt, a másik ágon Michael Smith és José de Sousa randevúzott. Előbbi volt talán az egész torna legszínvonalasabb ütközete. Price brutális, 107-es körátlaggal zárt, míg Humphriestől sem csekélység a 100 feletti teljesítmény, de nem volt kérdés, hogy ki a jobb. Túlzás lenne azt mondani, hogy a közönség keblére ölelte Price-t, de domináns játékára csak a legnagyobb elismerés hangján reagálhatott: tapssal, buzdítással. A legjobb négy között rendezett összecsapáson „Bullyboy”, vagyis Michael Smith az extravagáns világbajnok, Peter Wright sima legyőzése után igen szoros meccset vívott José de Sousával. A portugál 5-5-nél egyenlített, de aztán megint eldobta a gyeplőt, Smith pedig minden nyitott kérdésre választ adott.

Pontosabban egyre nem, le tudja-e győzni a verhetetlennek tűnő Gerwyn Price-t. Miután a PDC-világelső 108-as körátlaggal zárta a döntőt, Smith csak asszisztálni tudott a 8-2-es végeredményhez. Price lett Budapest első bajnoka, a trófea mellett 25 ezer angol fontot, vagyis mintegy 10 millió forintot is bezsebelt a három napos teljesítményéért.

 

Boros T. Tamás / 168.hu

Legnépszerűbb cikkeink