Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Imádják a bérlők a bringabarát lakásokat

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Csúcsot döntött a forgalom az idei budapesti albérletpiacon augusztusban.

Az átlagos bérleti díjak a júliusi 150 ezres csúcsról 147 ezerre mérséklődtek, és egyre többen keresik a bringatárolás szempontjából biztonságos albérleteket.

Hónapok óta tart a kereslet növekedése, és augusztusban a kínálat bővülésével tetőzött a forgalom a budapesti albérletpiacon – mutat rá legfrissebb adatelemzésében a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform. A kereslet erősödése még az év elején indult, majd a járványügyi korlátozások eltörlésével, valamint a fővárosi szolgáltató- és vendéglátóipar élénkülésével a bérlők fizetőképessége is növekedett. A felvételi ponthatárok kihirdetése után a felsőoktatásban tanulók is tömegesen jelentek meg a budapesti kiadó lakások piacán, ami július végén látványos bérletidíj-növekedést eredményezett. Miközben a forgalom tovább nőtt, az árak emelkedését a nyár utolsó hónapjában megállította, hogy bővült a kínálati oldal is. Az újabb kiadó lakások részben annak is köszönhetően jelentek meg, hogy

az Airbnb-piacra nem minden tulajdonos tudott vagy akart visszatérni,

ők ezért továbbra is a hosszú távon kiadó lakások kínálatát erősítik. A júliusi rekord bérletidíj-emelkedést ennek megfelelően minimálisan korrigálta a piac: míg egy kiadó lakásért Budapesten átlagosan 150 ezer forintot kellett fizetni július végén, addig augusztus végén ez 147 ezer forintra mérséklődött.

A koronavírus-járvány nemcsak a kínálati és keresleti oldal intenzitását befolyásolta a budapesti albérletpiacon, hanem a lakásválasztási szempontokra is hatással volt. A gyermekbarát és az állatbarát albérletek népszerűsége továbbra is töretlen, és a hosszan elnyúló járványhelyzet miatt markánsan nőtt az igény a bringabarát albérletek iránt is: egyre több bérlő számára fontos szempont, hogy a lakáshoz tartozzon olyan helyiség, ahol a biciklit biztonságosan tárolni lehet. Ez lehet társasházi kerékpártároló, külön helyiség a lakásban, erkély vagy fali bringatartó. Ez a lakásukat kínálók számára is lényeges információ, hiszen egy ilyen lehetőség hangsúlyozása segíthet a gyorsabb kiadásban.

Legnépszerűbb cikkeink