Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Peter Wright ismét világbajnok

Létrehozva:

Peter Wright | Fotó: PDC

Pályafutása során másodszor.

A skót Peter Wright nyerte a londoni Alexandra Palace-ban rendezett darts-világbajnokságot, mivel a hétfő esti döntőben izzasztó, ki-ki meccsen 7-5-re legyőzte az angol Michael Smith-t.

Az 51 éves, extravagáns megjelenésű Snakebite, azaz kígyómarás (Wright beceneve) magabiztosabban kezdte a finálét. Az első két szettben 2-0-ra viszonylag könnyedén elhúzott, bár az első játszmában mutatott 27 nyilas leget mindkét játékos szívesen elfelejtené. Úgy tűnt, az egész mérkőzésen a skót fog diktálni, de a játszma közepén riválisa kezdett magára találni és egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújtott. Smith remek játékkal és elképesztő pontossággal, a száznyolcvanakat emberfeletti módon dobálva visszahozta magát és közben egy egy 167-es kiszállót is bemutatott. Végül 4-3-ra és 5-4-re is vezetett. A hajrában vált igazán izgalmassá a mérkőzés, de az angol nem tudta megtartani az előnyét, sem a higgadtságát. Ismét a világranglistán második Wright célzott pontosabban, melynek köszönhetően az utolsó három szettet egyhuzamban, nagyszerű és nyugodt játékkal megnyerte, ezzel 2020 után másodszor is elhódította a világbajnoki címet.
Michael Smith 99,22-es, Peter Wright 98,34-es átlagon zárta a döntőt. Smith 24 száznyolcvanast dobott, amivel Wright elődöntőben dobott rekordját döntötte meg. A skótnak most 17 jött össze. A kiszállókban Wright volt pontosabb: 39,13%, míg ellenfelének 35,38% sikerült.

A finálé rekordot is felállítottak: a 2019 után a második vb-döntőjét is elveszítő Smith 24-szer is a maximális 180 pontot dobta három tripla húszassal egy körben. Ezt a csúcsot így mostantól éppen legyőzőjével tartja közösen, aki a vasárnapi elődöntőben állította fel a rekordot. Smith az egész vb-n 83-szor dobott 180 pontot, ami szintén csúcs. Az eddigi legjobb teljesítmény a kétszeres világbajnok, szintén skót Gary Andersoné volt, aki a 2017-es vb-n 71-szer teljesített maximális pontszámú kört.
Wright a trófeája mellé 500 ezer fontot kapott, míg Smith 200 ezerrel vigasztalódhatott a 2,5 millió fontos összdíjazású világbajnokság végén.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink