Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ma este minden eldől a darts-világbajnokságon

Létrehozva:

Peter Wright | Fotó: PDC

Peter Wright és Michael Smith csap össze a londoni Alexandra Palace színpadán a Professional Darts Corporation világbajnoki címéért.

Mindkét játékos volt már ilyen helyzetben, egyiküknek sikerült, a másiknak (még) nem.

Michael Smith három éve megpróbálkozhatott már egyszer a világbajnoki döntővel, azonban a harmadik világbajnoki címét szerző holland Michael van Gerwen megállította. Smith azóta nagyon sokat fejlődött, sokkal jobban bánik az érzelmeivel, mondjuk ki úgy, ahogy van: nem hisztériázza el a meccseit. Akkori legyőzője sem lesz ott a színpadon, mostanában meg sem közelíti 2019-es formáját, ám ezúttal mégsem a játéka, hanem a pozitív koronavírusteszt miatt kényszerült búcsúzni a legjobb 16 között. Az angolnak így is kijutott a jóból, a nyolcaddöntőben megkezdte walesi „utazását”, és először a végső győzelemre is esélyesnek tartott Jonny Claytont, majd a regnáló világbajnok Gerwyn Price-t győzte le hatalmas csatában. Tegnap este pedig honfitárasa, a világranglistán negyedik James Wade ellen diadalmaskodott 6-3-ra, megkoronázva ezzel eddigi teljesítményét. Ez a győzelem sem meglepetés, sem nehéz nem volt, bár Wade néha megmutatta, mit tud valójában – Smith ellen azonban a „néha” nem elég.

Jóval éjfél után aztán az is kiderült, hogy a „skót ágon” Peter Wright kerül a döntőbe. Gary Anderson elleni mérkőzése komoly fejtörést okozhatott a dartsrajongóknak, a két hatalmas közönségkedvenc mérkőzésén nem könnyű szurkolni. Végül az járt a legjobban, aki csak egyszerűen hátradőlt, és élvezte a meccset. 39 darab hibátlan kör (az a bizonyos 180), 10 és 11 nyilas befejezések, 42 (Wright) és 43 (Anderson) százalék feletti kiszállózás, 104,38-as Wright-átlag a Anderson 102,72-jével szemben – ennél több senkinek sem kell ahhoz, hogy ki merje mondani: ez a mérkőzés volt az idei világbajnokság döntője.

Van azonban egy bökkenő, méghozzá az, hogy Michael Smith óriási formában van, és nagyon akarja a világbajnoki címet. Ez persze nem jelenti azt, hogy meg is fogja nyerni, hiszen mindez igaz Peter Wrightra is. Ahhoz viszont minden körülmény adott, hogy ma este nagyon jól szórakozzunk (izguljunk, mérgelődjünk, ünnepeljünk, szomorkodjunk, ki-ki vérmérséklete és kedvence eredménye szerint) azon, amit a két gigász művelni fog az Ally Pally színpadán.

Legnépszerűbb cikkeink