Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Krím már nem lehet téma az orosz–ukrán tárgyalásokon

Létrehozva:

Fotó: AFP / Sputnik / Grigory Sysoev

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, de a Krím hovatartozása nem lehet témája a tárgyalásoknak.

„Putyin elnök politikai akaratáról szólva: ő többször is egyértelműen megerősítette, hogy kész a találkozóra, és úgy véli, hogy szomorú az az állapot, amelyben az orosz-ukrán kapcsolatok jelenleg vannak, ez így nem jó, és természetesen javítani kell rajtuk. De egyelőre nem látjuk ugyanezt a kölcsönös politikai akaratot Kijev részéről” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap. 

A szóvivő megjegyezte, hogy egy orosz-ukrán csúcstalálkozó előkészítésében mindeddig nem történt előrelépés. „A helyzet az, hogy számunkra a Krím témája már nem létezik. És ahogy az ukrán elnöki hivatalban mondják nekünk, Zelenszkij a Krímről akar tárgyalni. De a Krímről milyen szempontból? Nyilvánvalóan nem abból a szempontból, hogy ez az Oroszországi Föderáció egyik régiója. És ebben az értelemben nem szerepelhet a tárgyaláson napirendi pontként” – tette hozzá.

Putyin pénteken Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon kijelentette, arra számít, hogy Oroszország és Ukrajna kapcsolatai előbb-utóbb teljes körűen helyreállnak. Mint mondta, a két ország közötti jelenlegi viszony „abszolút nem normális és nem természetes”.

Peszkov egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Zelenszkij és Joe Biden washingtoni találkozója beleillett abba a projektbe, amelynek célja, hogy Ukrajnát „ellen-Oroszországgá” alakítsák át. Rámutatott, hogy Kijev annak ellenére törekszik a NATO-ba, Washington pedig annak dacára lenne hajlandó oda befogadni, hogy Ukrajna nem teljesített egy sor ehhez szükséges követelményt.

„Ez közvetlen fenyegetést jelent Oroszországra. Ez a NATO katonai infrastruktúrájának potenciális jövőbeni közeledése a határainkhoz” – hangoztatta. Peszkov ezenkívül képtelenségnek nevezte Zelenszkij állítását, miszerint az Északi Áramlat-2 fenyegetést jelent Európa biztonságára. A szóvivő azt mondta, hogy a csővezetékkel Oroszország hozzájárul Európa energiabiztonságához. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink