Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fábio Gomes Trindade alkotótársa maga a természet

Létrehozva:

Fábio egyik friss alkotása | Forrás: Fábio Gomes Trindade Facebook-oldala

Hatalmas, színes virágú bokrok és fák dús zöld lombkoronái egészítik ki a brazil street art művész afrofrizurás nőket és kislányokat ábrázoló graffitijeit.

A Goiânia városában élő Trindade megtalálta a módját, hogy művészetét tökéletesen összehangolja az urbánus környezettel, egyben a természettel is. Ha talál egy ideális helyszínt, ahol az üres fal mögött egy szép fa, egy formás murvafürt bokor (a mediterrán országok jellegzetes rózsaszín, lila, vörös stb. színben pompázó növénye), ő már meglátja benne a megfestendő portrét. Ehhez ő készíti el, pontosabban festékszóróval felfújja az arcot és a haj egy részét, a többit pedig a természetre bízza, hogy növesszen hozzá minél nagyobb és dúsabb hajkoronát.

A portré modelljei leggyakrabban színesbőrű és őslakos indián nők és kislányok. A legutóbbi két alkotását Egypt Sarai New Jerseyben élő afroamerikai gyerekmodellről és -színésznőről mintázta, akinek alig háromévesen már 95 ezer követője van az Instagramon. Az egyik murálián hatalmas lila afrofrizurával láthatjuk a ragyogó mosolyú, szépséges kislányt, a fal túloldalán virágzó, termetes lila bougainvillea bokornak köszönhetően, ami a frizura nagyobbik részét adja színpompás felleveleivel. A másikon a kislány haja össze van fogva két kontyba a feje két oldalán, és a pufók afrokontyokat két zöldellő, fehér virágú bokor egészíti ki. Együtt adják ki a portrét, amin a fehér virágok mintha csak a kislány hajába lennének belefonva.  

A brazil graffitiművész húsz éve alkot ezzel a sajátos módszerrel, egy acerola cseresznyefa mellett álló fal volt az első, amiben meglátta a természettel közös portrékészítés csodálatos lehetőségét. Hatalmas, háromdimenziós és ragyogóan színes falfreskóin feltűnnek még az amazonasi dzsungelek különleges és veszélyeztetett állatai, köztök arapapagájok, tukánok, majmok, krokodilok, tapírok és leopárdok is. De miután a virágos afrofrizurás portréi a brazil közösségi médiában virálissá váltak, majd hollywoodi sztárok is elkezdték megosztani az Instagramjukon, mára az egész világ megismerhette a nevét és korábbi alkotásait.

Legnépszerűbb cikkeink