Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A kajakos Kiss Péter Pál megszerezte a magyar küldöttség tizennegyedik érmét

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Kiss 18 évesen már paralimpiai, világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, ráadásul ő a sportág legfiatalabb paralimpiai aranyérmese. Pap Bianka délelőtti a második ezüstérmét szerezte.

Kiss Péter Pál aranyérmet nyert (K1) 200 méteren a tokiói paralimpián. Ugyanebben a számban Juhász Tamás hatodik lett. A KL1-es – azaz a legkomolyabban sérülteket felsorakoztató – kategória győzelemre esélyes magyar indulója, aki 2019-ben világbajnokságot nyert Szegeden és kétszeres Európa-bajnok, már a csütörtöki előfutamban is nagyon meggyőzően evezett, saját futamát két bójasor különbséggel nyerve a legjobb időt lapátolta.

A pénteki döntőben, melyet felhős időben, csaknem szélcsendben, időnként permetező esőben rendeztek a Sea Forest kajak-kenu pályán, a brazil Carlos Luis Cardoso da Silva és a francia Rémy Boulle volt a legnagyobb ellenfele. Kiss a 4-es pályán ment, mellette a hármason Juhász – aki nem sokkal korábban, a középfutamból egy szép győzelemmel harcolta ki a döntőbe jutást, – a másik oldalán, az 5-ösön pedig da Silva. Kiss Péter nagyszerűen jött el a rajttól, hamar jól látható előnyre tett szert, és nem is fáradt el, végül egy bójasorral előzte meg a második helyezett Silvát. A harmadik helyen Bouille ért célba.

A BHSE 18 éves kajakosa, aki nyolc éves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult, a nemzetközi szövetség összesítése alapján a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka.

„Azért nehéz volt így is, nem ilyen időjárási körülményekre számítottam, napra, meg sokkal melegebbre, egész végig így készültünk a nyáron, úgyhogy ez egy kicsit visszább vett szerintem a teljesítményből. Illetve volt egy sérülésem, a könyökömnél, amit még a bemelegítésnél is éreztem. Úgyhogy azért volt izgulás, többször is megcsúszott a kezem a lapáton, nagyon csúszós, vizes volt” – mondta a paralimpiai bajnok.

Pap Bianka lehengerlő győzelme után ismételten vízbe ugrott, ezúttal (SM10) 200 méter vegyesen. A negyedik legjobb idővel jutott a délutáni döntőbe, ahol az első hosszon még az utolsók között fordult, de háton ismételten leiskolázta a mezőnyt. Bár mellen visszaesett a harmadik helyre, tudta tartani a tempót a két hollanddal, és az utolsó ötven gyorson Lisa Krugert megelőzve második helyen csapott célba. A számot világrekorddal Chantalle Zijderveld nyerte. Pap Bianka a tokiói olimpiát két ezüsttel és egy arannyal zárta.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink