Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pap Bianka élete első olimpiáján elverte a mezőnyt

Létrehozva:

Pap Bianka | Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat

Konkoly Zsófia két ezüst után megszerezte első olimpiai bajnoki címét, Papp Bianka pedig élete első olimpiáján a 100 m hát aranyérmese lett.

Illés Fanni és Száraz Evelin indították a napot az úszóknál (S6) 400 méter gyorson. Előbbi a 11. utóbbi a 10. helyen végzett. 

Konkoly Zsófia két ezüstérem után fő számához érkezett a (S9) 100 méter pillangóval. Az előfutamban rögtön új európai rekordot úszott, és első helyen jutott a döntőbe, ahol hatalmas hajrával, új paralimpiai csúccsal, 1:06.55-ös idővel nyerte a számot, és ezzel együtt első olimpiai aranyérmét.

Pap Bianka is a legerősebb számában indult csütörtökön. A (S10) 100 méter hát előfutamában a legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol leiskolázva a mezőnyt – több mint két másodperccel előzte a második Aurélie Rivard-t – paralimpiai bajnok lett. A Vasas 21 éves úszója, aki egy nappal korábban ezüstérmes lett 400 méteres gyorsúszásban, a magyar küldöttség 13. érmét, egyúttal hatodik aranyát szerezte.

A kajak-kenusok között a világ-, és Európa-bajnok Kiss Péter Pál (KL1) nyitotta a sort. Az előfutamban új paralimpiai rekorddal, toronymagasan nyert és jutott az A-döntőbe. „Volt egy másodperc különbség legalább (a másik futamban első brazilhoz képest), de ővele azért lesz meccs, ő jól megy. Tud ennél jobbat is, szerencsére én is. Az időjárás nem segített. Átáztam nagyon, fáztam” – mondta a kajakos.

Ugyanebben a kategóriában Juhász Tamásnak a középdöntő a következő állomás, miután 3. helyen ért be. Tamás kevesebb, mint két óra leforgása alatt újra vízre szállt (VL2) és hatalmas versenyben lett harmadik, így ott is középdöntőzik. Rozbora András és Kiss Erik ugyancsak a középdöntőbe jutott.

„Amikor engem fölkategorizáltak, egy nagyon kemény mezőnybe kerültem, olyan időket mennek, amit én most még nem tudok. Ez a pálya meg ez a futam arra volt jó, hogy megismerjem a vizet, hogy hogyan megyek esőben, szélben” – összegzett Rozbora. 

Pulai Erika (KL1) és Varga Katalin (KL2) is a középdöntőben folytatja.

A két versenynappal ezelőtt bronzérmet szerző Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula számára a (P3) vegyes sportpisztoly 25 méter, pontlövészet, gyorstüzelés következett. Krisztina végül 15., míg Gyula a 27. helyen végzett.

„A sportpisztoly gyorstüzelő része hatalmas fizikai kihívás. A mentális fáradtságomnak tudhatók be a gyengébb eredmények. A középmezőnyben végeztem, de ennél sokkal jobban tudok teljesíteni. Az a következő feladatom, hogy felemeljem magam arra a szintre, amit már sikerült teljesítenem más versenyeken” – mondta a tokiói bronzérmes sportlövő.

hparalimpia / PH

Legnépszerűbb cikkeink