Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ekler Luca magát is meglepte

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert Ekler Luca távolugrásban a tokiói paralimpián.

A T38-as kategória magyar indulója világ- és Európa-bajnokként vágott neki második számának az után, hogy szombaton negyedik lett 100 méteres síkfutásban.

Már elsőre megjavította saját, 5,51-es világcsúcsát, 5,60 métert ugrott, ezzel nagy fölénnyel vezetett. Második kísérlete érvénytelen volt, harmadikra ismét javított a rekordon, 5,63-at ért el, majd két rontott kísérlet, illetve egy félig kivitelezett, 4,00 méterrel beírt ugrás következett. Magabiztos sikerét egyik ellenfele sem veszélyeztette.

„Az első ugrásom után kicsit meglepődtem, mert biztonságinak szántam. Anyukámnak, hogy ne izguljon, annak idején meg kellett ígérnem, elsőre mindig érvényeset és biztonságit ugrok” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak. Mint mondta, úgy érezte, hogy ennél is több volt benne, és kicsit sajnálja, hogy ez nem jött ki belőle. „Edzőm, Szalma László azt mondta, az egyik érvénytelen ugrásom hat méter körül lett volna.”

Ekler 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek. A TFSE 22 éves atlétája a kategóriája világrekordját 5,51 méterrel tartotta, ennek beállításával nyerte az idei Európa-bajnokságot a lengyelországi Bydgoszczban. Az egyéni csúcsa egyébként 5,87 méter, amit azonban az épek között ért el tavaly nyáron.

Pár órával korábban, még tegnapi lapzártánk előtt a harmadik helyen végzett Dávid Krisztina (P2) a légpisztolyosok versenyében. Az Olimpiai Stadionban szerephez jutott a tanulásban akadályozott Szöllősi István (F20) is, aki súlylökésben 13,59 méterrel ötödik lett.

Nem jutott viszont elődöntőbe a Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia asztalitenisz csapat az asztaliteniszezők szerdai csapatversenyében. A magyarok az S9-10-es kategória negyeddöntőjében 2-0-ra kaptak ki a kínai származású játékosokkal felálló ausztráloktól, akik egyesben megnyerték a 9-es, illetve a 10-es kategória versenyét.

„Amikor megláttuk a sorsolást, egyből tudtuk, hogy ez egy kemény feladat lesz. Két paralimpiai bajnokkal álltunk szemben. Alapvetően az volt a célunk, hogy a lehető legjobbunkat nyújtsuk, és hozzuk ki magunkból azt, amit lehet” – értékelt Arlóy.

Szvitacs Alexa, aki egyesben az aranyéremért jött Tokióba, arra kérdésre, hogy tud-e már örülni a bronznak, úgy reagált: „Nem arról van szó, hogy nem tudok örülni a bronzéremnek, mert tudok neki örülni, csak aki látta az elődöntőt, az látta, hogy 2-0-ra vezettem, és inkább azért fáj a vereség, mert meglehetett volna.”

MTI / Aradi Péter

Legnépszerűbb cikkeink