Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mire lehet jó CR a Manchesterben?

Létrehozva:

Cristiano Ronaldo még 2007-ben, a Manchester United színeiben | Fotó: AFP / Andrew Yates

Vajon 36 évesen is fel tudja venni a világ legerősebb ligájának a ritmusát, és be lehet illeszteni egy fiatalokból építkező Manchester Unitedbe?

Kele János sportújságírótól kértünk szakértői segítséget.

Kedden véglegessé vált, hogy Cristiano Ronaldo 15 millió euróért átigazol a Juventustól a Manchester Unitedhez. Ahogy a szakértő mondja, a transzfert több szempontból érdemes vizsgálni. „A klub közösségi médiafelületein rekordmennyiségű elérést váltott ki az átigazolás, ebből a szempontból nyilván megérte. Ha ellenben átevezünk sportszakmai vizekre, nem volnék meglepve, ha rövid úton kisülne, hogy CR hazacsábítása mögött nem volt valódi szakmai vízió” – mondja a Pesti Hírlapnak Kele János.

A portugál ikon olyan játékosok mellé csatlakozik a támadó szekcióba, mint a szintén portudgál Bruno Fernandes, a frissen igazolt angol reménység, Jadon Sancho, de ott van még Marcus Rashford, Anthony Martial, Mason Greenwood és Edinson Cavani is.

Az kétségtelen, hogy Ronaldo kivételes játékos, a fizikuma kiváló, amikor 2018-ban, 33 évesen a Juventushoz került, az orvosi vizsgálatok eredménye szerint a szervezete állítólag olyan volt, mint a húszéveseké. Azonban már nem az a fiatal sprinter, akivel először találkozhatott a United közönsége. „Ami nála inkább gond, az az induló sebessége, de ezt is kompenzálhatná azzal, ha képes lenne a tizenhatoson belül maradni, és klasszikus centert játszani. Ha ezt meg tudja értetni vele Solskjaer, akár még sikeres is lehet ez a visszatérés.”

Egy ekkora sztár érkezése ráadásul rossz hatással lehet a csapat eddig felépített összhangjára, vagy kérdéses mennyire illeszkedik a jelenlegi taktikába. „Taktikailag igencsak nehezen fér a jelenlegi keretbe, ráadásul – újabb hosszú távú következmény – a United ezzel az igazolással visszaveti a szupertehetség, Greenwood fejlődését is. Ráadásul, ha a torinói Ronaldo érkezik meg, az a teljes csapatjáték újradefiniálását követeli meg” – magyarázza Kele.

„Vaskos tévedés azt hinni, hogy az MU-ból egy biztos gólvágó hiányzik. A United tavaly a második legtöbb gólt szerezte a PL-ben, ha valahol jelentős tatarozásra szorult volna a csapat szerkezete, az biztosan nem a csatárposzt.”

Ronaldo a munka és az edzések iránt tanúsított alázata ugyanakkor mindenki számára követendő példa lehet. Emellett persze, hihetetlen gólérzékeny és kimagasló a fejjátéka. Befejező csatárként még mindig a világ egyik, ha nem a legjobbja.

Legnépszerűbb cikkeink