Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

200 éves az Óbudai Zsinagóga

Létrehozva:

Fotó: MTVA / Bizományosi / Nagy Zoltán

Idén szeptember 6-án este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a hozzá kapcsolódó ünnepek felvezetéseként csütörtökön tiszteleg a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Óbudai Zsinagóga előtt.

Az Óbuda területén letelepült zsidókról 1349-ben születtek először írásos feljegyzések, az első nagyobb méretű zsinagógájukra azonban egészen 1732-ig várniuk kellett, igaz, az épület egész Európa egyik legszebb imahelye lett. Az a zsinagóga azonban elpusztult. Az új, ma is álló zsinagógát 1821. július 20-án avatták fel. A templomot 1900-ban restaurálták, ekkor kapta meg mai szecessziós formáját. A Habsburg Birodalomban a maga korában a legnagyobb zsinagóga volt.

De a II. világháború és a holokauszt pusztítása az óbudai közösséget sem kímélte. Az ’50-es évek végén államosították az épületet. Ezt követően többször váltott funkciót, menedékháznak, múzeumnak és TV stúdiónak is használták az épületet. A zsinagóga 2010-ben nyerte vissza eredeti rendeltetését. Az EMIH közösségi összefogással, magánadományokból kezdte meg a felújítását. A zsinagóga ma Budapest egyik legaktívabb, leglátogatottabb vallási és közösségi központja.

Az III. kerület, Lajos utca 163-ban található épület 200 éves évfordulóját a Zsinagógák Hetén belül holnap, azaz csütörtökön este ünnepli a közösség. A program 18:30-kor kezdődik egy megnyitóval, aztán ünnepi beszédek következnek, és 20 órától Hollós Csaba Mose Münz lajtorjája című színdarabját adják elő a közönségnek, Fodor Orsolya rendezésében. Az egyfelvonásos címszereplője, Mose Münz Óbuda egykori közösségének legnagyobb tekintélyű rabbija volt, valamint az óbudai zsidó közösség vallási bíróságának fejeként is tevékenykedett, a harmadik zsinagóga megépítését is Mose Münz kezdeményezte, az épület elkészültekor ő mondta az avatóbeszédet. Az előadásra minden jegy elkelt.

A Zsinagógák Hetének utolsó programja vasárnap lesz, akkor nyitják meg az újlipóti Zsilip Közösségi Központot.

Legnépszerűbb cikkeink