Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Madagaszkár lehet az első ország, amely megtapasztalja a klímaváltozás okozta éhínséget

Létrehozva:

Fotó: AFP / Rijasolo

Már most is sáskát esznek az éhezők.

Madagaszkáron már négy éve nem esik megfelelő mennyiségű csapadék. Az extrém szárazság miatt tízezrek éheznek, mivel nem jutnak hozzá az alapvető élelmiszerekhez. Az ország déli részén már rovarokra vadásznak az emberek.

A szervezet becslése szerint 30 ezer olyan madagaszkári polgár van, akinek helyzete az élelmiszer-biztonság hiányát mérő skála legmagasabb, 5-ös fokozatába sorolható, és ez a szám hamarosan és jelentősen megemelkedhet: Madagaszkár most lép az aratás előtti ínséges időszakba – írja a Qubit.

Az ENSZ küldöttei nemrég a déli Amboasary körzetben jártak, ahol a helyi családok bemutatták, mivel pótolják az elmaradó termést.

Egy 4 gyerekes családanya például épp sáskákat gyűjtött: „Megmosom a rovarokat, ahogy csak tudom, de víz is alig van. Ezt esszük a gyerekeimmel minden nap, már nyolc hónapja, mert nincs más, és az eső sem jön, hogy learathassuk, amit elvetettünk.”

A BBC riportjában megszólalt egy másik anya is, aki arról számolt be, hogy a férje nemrég belehalt az éhezésbe, ahogy a szomszédja is, így az ő gyerekeit is neki kell nevelni és etetni.

„Ma nem tudunk mást enni, csak ezeket a kaktuszleveleket. Mit mondhatnék? Az életünk abból áll, hogy kaktuszleveleket keresünk, nap nap után, hogy túléljünk” – mondta.

Madagaszkáron az elmúlt években is nőtt a vízhiányos időszakok mértéke, és ez a klímaváltozás előrehaladtával várhatóan csak tovább növekszik.

Qubit / PH

Legnépszerűbb cikkeink