Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Naponta négy gyereket ölnek meg Jemenben

Létrehozva:

Fotó: AFP / Saleh Al-Obeidi

Körülbelül 15 millió jemeni számára sem az ivóvízellátás, sem az alapvető higiéniás feltételek nem biztosítottak.

Több mint tízezer gyerek halt meg vagy vált rokkanttá Jemenben, amióta 2015-ben a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció belépett az országban akkor már egy éve dúló polgárháborúba a húszik által elűzött jemeni kormány oldalán közölte kedden a UNICEF.

Sajtótájékoztatóján James Elder, az UNICEF szóvivője a konfliktus újabb szégyenletes mérföldkövének nevezte ezt az adatot, amelynek értelmében minden egyes nap négy gyerek válik a harcok áldozatává. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekáldozatok tényleges száma vélhetően ennél is sokkal magasabb – írja az MTI.

„A háború miatt öt gyerekből négy, azaz összesen 11 millió gyermek szorul humanitárius segítségre Jemenben, 400 ezer súlyos rosszultápláltságban szenved, s több mint kétmillióan nem járhatnak iskolába”  – tette hozzá Elder, aki jemeni látogatása után állt a sajtó elé.

Kiemelte azt is, hogy jelenleg körülbelül 15 millió jemeni számára sem az ivóvízellátás, sem az alapvető higiéniás feltételek nem biztosítottak.

Ha a jövő év közepéig az UNICEF nem kapja meg a jemeni működéséhez szükséges 235 millió dollárt (körülbelül 73 milliárd forint), a szervezetnek korlátoznia kell, esetleg fel is kell függesztenie az országban végzett tevékenységét –  figyelmeztetett a szóvivő.

Az ENSZ tűzszünetre történő felhívásai mind ez idáig rendre kudarcba fulladtak, miután sem Rijád, sem pedig a húszik nem hajlanak kompromisszumra, jóllehet a világszervezet szerint az arab országban a világ legnagyobb humanitárius válsága alakult ki a harcok nyomán.

Marib tartományban jelenleg is emberek százai vannak kelepcében a háborús felek hadműveletei miatt. Marib a kormányerők kezén lévő utolsó jelentős terület az ország északi részén. A húszik februárban indítottak támadást elfoglalására, és az elmúlt napokban fokozták offenzívájukat. Válaszul a szaúdi vezetésű koalíció légitámadások sorát indította, amelyekben már több százan haltak meg.

Legnépszerűbb cikkeink