Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Focilabda-szobrokat állítottak ki Londonban

Létrehozva:

Fotó: OOF gallery

A Tottenham Hotspur focicsapata új észak-londoni stadionja eddig a világ leghosszabb bárpultjáról és saját sörfőzdéjéről volt híres.

Már náluk van a világ leghosszabb focilabdája is, amit a focilabda-szobrokból álló kortárs művészeti kiállításukon mutatnak be. Focilabdák ihlették és elemeiben focilabdákból is áll a BALLS (Labdák) című tárlat, amit a stadion melletti Tottenham Hotspur-ban rendeztek be, ahol a klub saját relikvia-áruháza is működik. A kiállítás focirajongó kurátorai elismert és fiatal képzőművészek alkotásaiból válogattak, akik a labdát nem eredeti funkciójára használják, hanem valami látványosat, meghökkentőt csinálnak belőle, ami legfeljebb szimbolikusan köthető a futballhoz. Az időben húsz éves távlatot felölelő szoborkiállítás a gyermekkor iránti nosztalgiát, a játék örömét, humorát, de politikai jelképeket, történelmi emlékeket is megjelenít, a művészek egyedi stílusában. 

A világ leghosszabb focilabdája, a francia Laurent Perbos alkotása, tíz labdára elegendő bőrből van hurkává összevarrva, és bár vicces lenne vele egy meccset lejátszani, a korábbi Tottenham csapatkapitány, Ledley King legalább megpróbált belerúgni a megnyitón. A brit Dominic Watson a kilencvenes évek két ikonikus sportszerét, a Nice Cortez csukát és a Mitre Delta focilabdát állította ki mikrosütőben megsütve, így jelképezve a fiatalság elmúlását. A futball-huliganizmus szomorú emlékét idézi meg a fiatal színesbőrű londoni street art művész, Jazz Grant kollázsa, amit szétbontott focilabdák fekete és fehér nyolcszögeiből készített. Abigail Lane egy fácántollakkal díszített, lapos focilabdából készítette el saját „fácán-önarcképét”. Lindsey Mendic kerámiából alkotott focilabdája mintha egy ókori ásatásból került volna elő, de egy szabadrúgás után szedegethetnénk a cserepeit. Hank Willis Thomas üvegszálas labdákból épített Végtelen oszlopa nevével ellentétben a tizedik fémgömb után véget ér, különben Égigérő labdapaszuly is lehetne a címe. A guatemalai Daríó Escobar damilokra függesztett, hófehérre festett focilabdái olyanok, akár a pufók bárányfelhők. Pompásan groteszk alkotás még Rosie Gibbens Csapatépítő játék című műve, ami egy fura figura, focilabda cicikkel és benne cumisüvegekkel, amiből a játékosok meccs közben kiszaladva is tudnak szopizni – természetesen sportitalt. 

Legnépszerűbb cikkeink