Connect with us

Nagyvilág

Kutyák „egyenruhában”

Létrehozva:

Tűzszerészkutyás-bemutató az 5. számú Bocskai István lövészdandár 70 éve a hazáért, 30 éve Debrecenért elnevezésű rendezvényén a Kossuth téren 2021. november 5-én. | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

„Négylábú bajtársak – katonák és kutyák” címmel új időszaki kül- és beltéri fotókiállítás nyílt Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A tárlaton az Osztrák–Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatják be a hadsereg kötelékében szolgáló és a katonák mellé bajtársnak szegődő kutyákat.

Kutyákat katonai céllal először a német–francia háborút követően, 1872-ben, a francia hadseregben alkalmaztak. Az első világháborúban már az Osztrák–magyar Monarchiában is segítették kutyák a katonákat. Több feladatra is bevetették őket: például sebesültek felkutatására és szállítására – írta közleményében a tárlatnak helyet adó intézmény. 

A császári és királyi, illetve honvéd-kutyák kiképzése Bécsben folyt, 1914 végétől a rendőrségtől átvett tapasztalatok alapján. A Magyar Királyi Honvédségen belül a két világháború közötti időszakban határőrök mellé alkalmaztak hadikutyákat, az új határok adta rend fenntartására. 

Az első világháborút követően a kutyák hadi alkalmazásának lehetőségei bővültek. Németországban gázfigyelő szolgálatra tanították be őket, a szovjet Vörös Hadseregben pedig harckocsi elhárító kutyákat képeztek ki, amelyeknek a tankok kiiktatása volt a feladata. A második világháborúban a legtöbb hadsereg használt kutyákat, az első világháborúhoz hasonlóan lőszer- és egészségügyi készletszállításra.

Az amerikai hadseregben 1942-ben indult el a K9 hadikutya program, amely során az ebek az alapkiképzést követően speciális kiképzést kaptak: őr, járőr, futár és aknakereső feladatokra.

A második világháborút követően a háborús romok eltakarításakor a Magyarországon állomásozó szovjet kutyás csapatok segítettek a fel nem robbant aknák és robbanószerek mentesítésében.

Napjainkban a Magyar Honvédség öt kutyás alegységgel rendelkezik, amelyek robbanóanyag-kereső, őrző-védő és járőrkutyákat képeznek ki és foglalkoztatnak – ismertették a közszolgálatot teljesítő ebek történetét röviden a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

A március 28-ig tartó kiállításon fényképek láthatóak az első világháborúban szolgálatot teljesítő egészségügyi- és vontatókutyákról, a Magyar Néphadsereg határőrkutyáiról, valamint napjainkban a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló robbanóanyag-kereső, járőr- és őrző-védő kutyákról, kiképzőikről és gazdáikról.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink