Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megint durvul az alvilág Marseille-ben

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Merész Márton

Egy éjszaka alatt három férfit öltek meg különböző módszerekkel a dél-franciaországi kikötővárosban. Szaporodnak a drogkereskedelemmel kapcsolatos alvilági leszámolások, a probléma régóta kezelésért kiált.

Szombatról vasárnapra virradóra három, 25 és 27 év közötti férfi halt meg Marseille-ben. Egyikük bennégett egy autóban. A másik két áldozathoz hasonlóan az ő személye sem volt ismeretlen a rendőrség előtt, a férfit már tizenkétszer elítélte a bíróság.

Idén sem ez volt az első ilyen tragédia. Az év eleje óta 15 ember halt meg különféle leszámolásokban. 2020-ban 12, 2018-ban 22, 2016-ban 29 ehhez hasonló haláleset történt. A régió több városát átszövő bűnözői hálózat felszámolásához Marseille szocialista polgármestere többször is segítséget kért az államtól. „A bűnözői hálózatok felszámolása, a bűnözés elleni küzdelem, a fegyver- és kábítószer-kereskedelem megállítása az állam feladata. Marseille-ben úgy lehet Kalasnyikovot venni, mint csokoládés croissant-t” – mondta Benoit Payan, Marseille polgármestere. 

Tavaly februárban Gérald Darmanin francia belügyminiszter azt ígérte, hogy három év alatt 300, vagyis évente 100 rendőrt csoportosítanak át Marseille-be. Helyi illetékesek szerint ebből eddig 94 rendőr érkezett meg a városba. Az ilyen átcsoportosításokra nagyon régóta várnak a helyi kapitányságon. Már 2010-ben is kérték az akkori francia belügyminisztert, Brice Hortefeux-t, hogy járjon el az ügyben, miután egy leszámolásban meghalt két gyerek is. Akkor csak az érintett városrész átfésülésére vezényeltek át 150 rendőrt Marseille-be, és miután végeztek, haza is mentek.

Az erőszak elburjánzása a marihuána legalizálásáról szóló vitát is újra felszínre hozta. A városvezetés szerint ebben az opcióban olyan lehetőség rejlik, amelyet érdemes megvizsgálni, mert akár hozzá is járulhatna a kábítószer-kereskedelem visszaszorításához.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink