Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Romániában sértődés lett Áder János szavaiból

Létrehozva:

Áder János köztársasági elnök (első sor, b2) beszédet mond a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcsértekezleten Kijevben, a Parkovij konferencia központban 2021. augusztus 23-án | Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Több román politikusnak nem tetszett, hogy a köztársasági elnök a Krím annektálását Erdély – „az egyöntetű román népakarat által eldöntött és a nemzetközi békeszerződések által szentesített” – Romániához csatolásához hasonlította.

A legnagyobb román kormánypárt, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt elnöke is sértésnek nevezte, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó hétfői csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között.

A 46 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője, köztük 14 állam- és kormányfő részvételével rendezett konferencián a magyar köztársasági elnök azt mondta, a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója.

Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország a „rokon fájdalom” és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség miatt is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben méltatlankodott kedden amiatt, hogy Románia vezetői 24 óra elteltével is válasz nélkül hagyták, hogy országukat a legmagasabb szinten „alázzák meg”.

A PSD elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar államfő Erdély – „az egyöntetű román népakarat által eldöntött és a nemzetközi békeszerződések által szentesített” – Romániához csatolását a Krím erőszakos, mindenki által bírált és egyetlen demokratikus állam által sem elismert annektálásával hasonlítja össze.

Az ellenzéki vezető hozzátette: a kijevi konferencián Romániát képviselő Florin Citu miniszterelnöktől nem is várt semmit, de Ciolacu szerint nemzetárulással ér fel, ha Klaus Iohannis államfő sem utasítja vissza a magyar államfő „sértését”.

Kedd este a bukaresti jobbközép koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is úgy vélekedett, hogy Áder János „harcias” beszédének semmi köze a történelmi valósághoz és Romániának egy ilyen „sértést” „normális körülmények között” nem kell válasz nélkül hagynia.

Ludovic Orban állásfoglalása, amellyel azt is jelezte, hogy nem feltétlenül ért egyet a hivatalos kormányzati döntésekkel, azzal áll összefüggésben, hogy a PNL-n belül éles ellentét alakult ki közte és a pártelnökségre szintén pályázó Florin Citu miniszterelnök között.

Áder János magyar diplomáciában szokatlanul világos és kemény mondatai miatt Szijjártó Péternek is magyarázkodnia kellett. A külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminisztert látta vendégül. A találkozó után az Iszvesztyija újságírója kérte számon Szijjártó Péteren Áder álláspontját. A magyar külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása mellett.

MTI / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink