Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Véd a vírustól a beoltott anyák teje

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A Covid-19 ellen beoltott, szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól – derült ki egy új kutatásból.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az oltás következtében a SARS-CoV-2 (a Covid-19-et okozó vírus) elleni antitestek jelennek meg az anyatejben, ami arra utal, hogy a beoltott anyák továbbadhatják a védettséget csecsemőiknek” – mondta Joseph Larkin III, a tanulmány vezető szerzője, a Floridai Egyetem mikrobiológiai és sejttudományi tanszékének docense.

Amikor a csecsemők megszületnek, immunrendszerük fejletlen, ezért nehezen tudnak önállóan megküzdeni a fertőzésekkel. Emellett túl fiatalok ahhoz, hogy megfelelően reagáljanak bizonyos típusú vakcinákra. Ebben a sérülékeny időszakban a szoptatós anyák anyatejükkel képesek „passzív immunitással” felvértezni a csecsemőiket – magyarázta Josef Neu professzor, a tanulmány egyik társszerzője. „Gondoljunk az anyatejre úgy, mint egy szerszámosládára, ami tele van különböző eszközökkel, ezzel segítenek felkészíteni a csecsemőt az életre. A védőoltás egy olyan újabb eszközzel bővíti ezt az eszköztárat, amely különösen alkalmas lehet a Covid-19 megelőzésére” – fejtette ki. Hozzátette: a tanulmány eredményei szerint a vakcinák segíthetnek megvédeni az anyát és a babát is, ami szerinte újabb nyomós ok arra, hogy a várandós vagy szoptató nők beoltassák magukat.

A kutatást 2020 decembere és 2021 márciusa között végezték, amikor a Pfizer és a Moderna vakcinák először váltak elérhetővé az egészségügyi dolgozók számára. A vizsgálathoz a kutatók 21 szoptató egészségügyi dolgozót toboroztak, akik még nem fertőződtek meg a koronavírussal. A kutatócsoport háromszor vett mintát az anyák anyatejéből és véréből: az oltás előtt, az első adag után és a második adag után.

A második adag után erőteljes antitestválaszt kaptak: körülbelül százszoros növekedést az oltás előtti szintekhez képest. Ezek a szintek magasabbak voltak a vírussal való természetes fertőzés után megfigyelt szinteknél is – állapították meg a kutatók.

Az anyák oltása a csecsemők védelme érdekében nem újdonság. A várandós anyákat általában szamárköhögés és influenza ellen oltják be, mert azok súlyos betegségek lehetnek a csecsemők számára. A csecsemők is megfertőződhetnek a Covid-19-et okozó új koronavírussal, így a jövőben számíthatunk arra, hogy az anyákat rutinszerűen oltják majd a vírus ellen – tudatták.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink