Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bagettdiadalív és buszmegállómosó robotok is láthatók a kanadai street art fesztiválon

Létrehozva:

Photo: Stéphane Bourgeois

Felfordított autókból készült virágládákkal, aranyozott bagettdiadalívvel és buszmegállómosó robotokkal nyílt meg a 8. Passages Insolites (Járatlan utakon) street art fesztivál a kanadai Québecben.

A félmillió lakosú város Észak-Amerika egyik legrégebbi, európai bevándorlók által alapított települése, egyben a francia-kanadai régió fővárosa. Macskaköves utcáival, szűk sikátoraival, virágládákkal díszített kőházaival, kis pékségeivel és bohém bisztróival igazi francia városi hangulatot sugároz. Itt van Amerika legrégebbi vegyesboltja és a világ egyik legtöbbet fotózott luxusszállója, a francia kastélyok mintájára tervezett Fairmont Chateau Frontenac. A változatos kulturális élet része nyolc éve a street art fesztivál is: idén már a város húsz pontján lehet találkozni figyelemfelkeltő, játékos és elgondolkodtató köztéri műalkotásokkal.

A francia Benedetto Buffalino például felfordított autókat használva virágládának a fogyasztói társadalmat szembesíti szimbolikusan a klímaválsággal. Az amerikai Mark Jenkins hiperrealisztikus figurája két ház között, szédítő magasságban felfüggesztett hintán üldögél, frászt hozva az alatta sétálgatókra. Egy szeretett személy elvesztésének élményét ragadja meg különleges módon a svéd Susanna Hesselberg alkotása, egy földbe süllyesztett, üveggel lefedett könyvtár, aminek már minden polca elérhetetlen a világ számára. Egy igazi francia jelképpel játszik a helyi Sarah Thibault építésziroda aranyozott bagettekből épített diadalíve, és a fenntartható tömegközlekedés igényét világítja meg Pascale Leblanc tíz kicsi buszmegállómosó robotja, akik városszerte szorgosan pucolják az üveget.

Meghívást kapott a bostoni MOBA, a Museum of Bad Art (Rossz Művészetek Múzeuma) is, ők olyan festményeket mutatnak be, amik „annyira rosszak, hogy már jók”. Kurátoraik 1994 óta garázsvásárokon, bolhapiacokon gyűjtik össze a híres képek bámulatosan amatőr reprodukcióit, az anatómiai arányokat megcsúfoló portrékat és más bizarrul mókás képeket. Eközben városszerte táncosok, zenészek, cirkuszi artisták is fellépnek az alkotások körül, még több vidámságot hozva a helyiek életébe.

Legnépszerűbb cikkeink