Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

1,2 millió tonna foszfort vizelünk a Balatonba

Létrehozva:

Balatonfenyves független polgármestere szerint újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a tó vízminőségének védelmében. Lombár Gábor ezért kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a balatoni miniszteri biztosnál, hogy a strandfejlesztő program folytatására szánt keret felhasználásában kapjon prioritást a tó körüli mosdóhelyek ingyenessé tétele.

Szükséges, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon. Ezért, hogy értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme – fogalmazott a szövetség elnöke.

Lombár Gábor emlékeztetett arra, volt már, amikor ingyenessé tették a tóparti illemhelyeket, de az önkormányzatok kénytelenek voltak nehéz anyagi helyzetük miatt változtatni ezen.

Saját települését példaként felhozva elmondta, hogy az öt balatonfenyvesi szabadstrandon az önkormányzat nem tudja ingyenesen működtetni a WC-ket. Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba. Növelve ezzel a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka – tette hozzá. 

Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az MTI-nek azt mondta, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít.

Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel. Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zala folyóból körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba. De ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét – közölte.

A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – mondta Istvánovics Vera.

A Balatoni Limnológiai Intézet tavalyi vizsgálata hatvankilenc gyógyszermaradványt mutatott ki a tóban. Ezek fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz, ez is jelzi, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját.

mti/ph

(Kiemelt kép: JÁSZAI CSABA – MTVA-BIZOMÁNYOSI)

Legnépszerűbb cikkeink