Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ötven ország több mint 500 versenyzője rajtol ma el a vasárnapig tartó balatonfüredi SUP-világbajnokságon

Létrehozva:

Résztvevők készülődnek az állószörfösök (stand up paddle, SUP) országos bajnokságán Fonyódon 2021. augusztus 14-én. | Fotó: MTI / Varga György

A szervezők több ezer szurkolót várnak.

A magyar színeket 16 versenyző képviseli a vasárnapig tartó viadalon, közülük a Hasulyó-testvéreknek több számban is lehet esélye a győzelemre. Brunó és Dániel évek óta a világ legjobb SUP-versenyzői közé tartozik, mindketten nyertek már vb-aranyérmet, az előző világbajnokságon, 2019-ben, Kínában pedig ezüst- és bronzérmet szereztek.

Rajtuk kívül többek között világbajnok maraton versenyzők állnak deszkára a magyar válogatott tagjaként. Czéllai-Vörös Zsófia, Boros Adrián és Kövér Márton a hétvége során négy számban indul, és a felfújható deszkás kategóriában ők is a legjobbak közé kerülhetnek.

„Egyértelműen várhatunk érmeket a Hasulyó-testvérektől, akik hetekig edzőtáboroztak Portugáliában a hétvégi eseményre” – idézte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapja ifj. Foltán Lászlót, SUP-szakágvezetőt. „A felkészültségükön kívül mellettük szólhat a helyismeret is, mert a nemzetközi mezőny ritkán szokott tavon versenyezni.”

Az előrejelzések szerint Balatonfüreden kiváló idő lesz vasárnapig, így a szervezők több ezer nézőt várnak a Tagore sétányra, ahonnan az egész versenyt ingyen lehet követni. A verseny már ma megkezdődik a sprint és a technikai előfutamokkal, az első érmeket pénteken osztják, majd szombaton és vasárnap rendezik a további döntőket.

A SUP egyébként, ha valaki még nem találkozott volna vele, a Stand Up Paddling angol kifejezés rövidítése, egy dinamikusan fejlődő új sportágban a versenyzők egy deszkán állva eveznek a vízen. Schmidt Gábor, a rendező, és idén 80 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke az augusztusi sajtótájékoztatón is nagyon méltatta a sportágat.

„Hiszem, hogy hamarosan a SUP is bekerül az ötkarikás játékok programjába, ezért is szerettünk volna vb-t rendezni. Balatonfüreddel remek a kapcsolatunk, bízom benne, hogy jó házigazdák leszünk” – mondta Schmidt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink