Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már nincsenek messze Kabultól a tálibok

Létrehozva:

Az Afgán Nemzeti Hadsereg 2013-ban Gazniban | Fotó: AFP / Dibyangshu Sarkar

A kormányellenes afganisztáni tálibok csütörtökre elfoglalták a Kabultól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Gazni városát.

Ez már a tizedik tartományi székhely, amely a radikálisok kezére került egy hét alatt.

A tartományi tanácsot vezető Naszír Ahmad Fakiri elmondása szerint a fegyveres tálibok megszerezték a legfontosabb területeket, a kormányzói hivatalt, a rendőrségi negyedet és a börtönt, de a városban továbbra is szórványos összecsapások zajlanak.

Laskargáhban, Hilmend tartomány székhelyén is harcok voltak. Szerdán öngyilkos merénylő robbantotta fel magát és autóját a rendőrség székházánál, és a tálibok csütörtökre elfoglalták az épületet. Több rendőr megadta magát a radikálisoknak, míg mások a közeli kormányzói hivatalba vonultak vissza, amelyet egyelőre még a kormányerők tartanak.

Kandahár városában is fokozódtak az összecsapások – számolt be egy helyi orvos. A tálibok állítólag elfoglalták a tartományi börtönt. A lázadók Kunduz, Sibargan és Faráh repülőtereit is megszerezték, elvágva az afgán kormányerők további utánpótlási útvonalait.

Egy nappal korábban, szerdán a tálibellenes háború parancsnoka, Abdul-Rasíd Dosztum marsall még arról beszélt, hogy a kormányerők fel fogják szabadítani Afganisztán északi területeit.

„2001-ben a tálibok északra vonultak és csapdába estek, most is ez a sors vár rájuk” – jelentette ki magabiztosan Dosztum. A marsall a nap folyamán Asraf Gáni elnök társaságában azért látogatott el Mazari-Sarífba, hogy megszervezzék a tálibok ostromolta város védelmét.

A Reuters brit hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztségviselő az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva viszont azt mondta: a tálibok 30 napon belül körbezárhatják a fővárost, Kabult, és akár 90 napon belül el is foglalhatják.

„Ez azonban még nem lefutott ügy” – tette hozzá a forrás, aki szerint az afgán kormányerők még megtörhetik a tálibok lendületét.

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és a 34 tartományi székhelyből immár tízet az ellenőrzésük alatt tartanak. Egyes becslések szerint az ország kétharmadát a tálibok felügyelik.

A tálibok a legnagyobb eredményeket az ország északi részén érték el, amely korábban jelentős ellenállást tanúsított a radikálisokkal szemben. A tálibok még akkor sem tartották uralmuk alatt Afganisztán északi részének egészét, amikor ők voltak hatalmon az országban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink