Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Neonfényes Budapest, oly csodás, ha jön az est”

Létrehozva:

Csemege, Patyolat, Bambi, Ibolya Presszó, Pingvin söröző – néhányat még ma is látni az egykor Németh Lehel által megénekelt budapesti neonreklámok közül, nagyon sok azonban végérvényesen eltűnt. Mentenék a menthetőt egy fővárosi petíció kezdeményezői.

„Egy régi budapesti neonra kétféleképpen lehet tekinteni: divatjamúlt reklámformátumként vagy olyan kulturális örökségként, amely megőrzésre érdemes. Mi az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat” – fogalmaznak annak a polgári kezdeményezésnek az elindítói, akik szerint érdemes lenne fővárosi gondozásba venni a régi neoncsövekből készült reklámokat és cégéreket. Az aláírásgyűjtést az a CSŐ! Neonmentő projekt szervezi, amely évek óta dokumentálja – és lehetséges, meg is menti – a budapesti városképhez egykor szervesen hozzátartozó neonreklámokat.

A projekt mögött álló Patkós Luca grafikus már 2017-ben kiadott egy budapesti neonkalauzt, amit Isabel Val fotóssal és Kozák Ivánnal készített közösen. A Neon Budapest című, magyar és angol nyelvű, térképes kiadvány sikerén felbuzdulva összefogott Hallgas Mihály neonrestaurátorral, és a még fellelhető neonok mentésébe kezdett. A munkát a régi, jól ismert neonreklámokat idéző plakátok eladásából finanszíroznak.

Ha 60 nap alatt ezernél több aláíró támogatja az elképzelést, akkor a Fővárosi Önkormányzat érdemben megvizsgálja a kezdeményezést, tízezer aláírás esetén pedig hivatalosan is napirendre tűzi az ügyet. Az elképzelés szerint – bécsi, berlini és varsói mintára – akár önálló múzeumot is lehetne nyitni a felújított neonoknak, esetleg meglévő budapesti múzeumokkal együttműködve lehetne kiállítani azokat. A petíciót a városháza internetes oldalán lehet aláírni, közben hallgassák meg Németh Lehet régi slágerét. 

tl

(Kiemelt kép: BAUER SÁNDOR – FORTEPAN)

Legnépszerűbb cikkeink