Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Összeomolhat az egészségügyi rendszer Tokióban

Létrehozva:

Ismét rekordot döntött Tokióban a napi új koronavírus fertőzéses esetek száma, csütörtökön először haladta meg az ötezer főt, és már az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak. 

A hivatalos adatok szerint 5042 új esetet jegyeztek fel – csaknem ezerrel többet, mint előző nap.

Járványszakértők attól tartanak, hogy a következő két hétben megkétszereződhet a szám a rendkívül gyorsan terjedő delta vírusvariáns miatt. A koronavírus ezen mutációja az új megbetegedések mintegy 90 százalékáért felel a 14 millió lakosú Tokióban. 

Hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot, a kormány arra utasította a kórházakat, hogy csak a súlyos betegeket fogadják. A rendelkezés hallatán sokan attól tartanak, hogy nem kapnak majd ellátást.

Országos szinten is csúcsot döntött a fertőzések száma: először emelkedett 15 ezer fölé a napi esetszám. A kormány már a kijárási tilalom bevezetésén gondolkodik, ám egyelőre csak arra kéri a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon az otthonában. Ennek azonban eddig nem sok foganatja volt, amin az sem segít, hogy megkezdődött a nyári szabadság időszaka, zajlik az olimpia és közeledik egy buddhista fesztivál időpontja is.

További intézkedésként csütörtökön a kormány újabb prefektúrákra terjesztette ki szükséghelyzetet, ez azonban leginkább annyit jelent, hogy a vendéglátóhelyeket korábbi zárásra kérik.

Az olimpia kezdete óta egyébként a koronavírusos olimpikonok száma is nő, július elseje óta 327 koronavírusos esetet találtak csütörtökig.

Lányi Örs

(Kiemelt kép: YASUYOSHI CHIBA – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink