Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pétervári-Molnár továbbjutott

Létrehozva:

Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutama után a tokiói Sea Forest Evezős Pályán 2021. július 23-án. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

A megnyitó napjának reggelén a magyarok is bemutatkoztak a tokiói olimpián.

Pétervári-Molnár Bendegúz második lett az egypárevezősök első előfutamában, s ezzel bejutott a szám hétfői negyeddöntőjébe. Az íjászok versenyében Balogh Mátyásnak viszont nehéz dolga lesz a folytatásban.

A Sea Forest Evezős Pályán – amely később a gyorsasági kajak-kenu küzdelmeinek is otthont ad majd – a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány miatti üres lelátó fogadta a résztvevőket.

A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője – aki öt éve, Rióban 14. lett, és másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon – brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze pénteken, közülük utóbbi ígérkezett a legnagyobb ellenfélnek.

Kjetil Borch Rio de Janeiróban bronzérmet szerzett kétpárban, emellett kétszeres világbajnok, s a verseny során bizonyította is klasszisát. Már a rajt után az élre állt, és végül óriási előnnyel ért elsőként a célba. A magyar evezős 500 méternél és 1000-nél is a harmadik helyen haladt brazil vetélytársa mögött, de aztán a hajrára beleerősített, és végül megelőzve a dél-amerikait, biztos másodikként végzett.

A futamból az első három jutott tovább a legjobb 24 közé, a többiek reményfutamra kényszerülnek.

„Nem volt rossz ez a pálya, bár kicsit jobban szét voltam esve, mint szoktam, jobban be is savasodtam. Ez amiatt van, hogy a szervezetem még nem teljesen állt át, a kiutazás eléggé megviselt. A negyeddöntőre jobban ki kell magam pihennem, de a továbbjutás biztosan megvolt, jól kontrolláltam a pályát” – mondta a verseny után a magyar sportoló.

Szintén megkezdte tokiói szereplését Balogh Mátyás, aki 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen végzett a férfi íjászok pénteki rangsoroló versenyében a tokiói olimpián. A rangsoroló verseny a sorsolást helyettesíti, mindössze annyit dönt el, hogy az egyenes kieséses versenyen kik mérkőznek majd egymás ellen.

A Malév SC 21 éves versenyzője sajnos nem járt jól a 61. hellyel: a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik, aki 680 körrel negyedikként zárt a 64 fős mezőnyben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink