Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Boris Johnson módosítaná az észak-írországi protokollt

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / David Rose

Fenntarthatatlan a brit EU-tagság megszűnésének,feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll – közölte csütörtökön a brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Boris Johnson telefonon beszélt az uniós bizottság vezetőjével, és áttekintették a brit kormány által a protokoll módosításának igényéről összeállított, az EU-nak előző nap beterjesztett 28 oldalas brit javaslatcsomagot.

A brit kormányfő a megbeszélésen kijelentette: nem fenntartható a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem szabályozására kidolgozott protokoll jelenlegi működési módja. Johnson kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy az EU komolyan tekintse át a brit javaslatokat, és kezdjen együttműködést az Egyesült Királysággal az ügyben.

Óriási lehetőségek kínálkoznak azoknak a problémáknak a megoldására, amelyekkel az észak-írországi lakosság és a helyi üzleti vállalkozások szembesülnek, és e megoldások révén az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatait is jobb alapokra lehet helyezni – mondta a miniszterelnök.

Boris Johnson és Ursula von der Leyen egyelőre abban állapodott meg, hogy kapcsolatban maradnak ebben az ügyben. Az EU azonban már előző nap visszautasította a protokoll újratárgyalásának lehetőségét. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja a brit javaslatcsomag beterjesztése utáni közleményében leszögezte: az Európai Unió kész a párbeszéd folytatására és a megoldások felkutatására a szabályozás jelenlegi keretein belül, de nem tárgyalja újra a protokollt, és ragaszkodik a végrehajtásához.

London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a 64 oldalas protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával.

Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kelljen elvégezni. Az egykor katonai szigorral őrzött 499 kilométeres határszakaszon – amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára – hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs. A Brexit-tárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink