Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kezdődik a vízalatti városnézés Dubajban

Létrehozva:

Fotó: AFP / Giuseppe Cacace

Megnyitott a látogatók előtt a vízalatti város a világ legmélyebb úszómedencéjében, a Deep Dive Dubajban.

Will Smith már le is merült megnézni a 60 méter mélyen található elsüllyedt várost, és olyan élményben volt része, mintha csak Disneylandben járna – 50 év globális felmelegedés után. 

A mélyben házak, graffitis sikátorok, szobrok, még egy Bentley is körbeúszkálható, és a vízalatti játékteremben akár csocsózni is lehet. A Lánchíd tetején is táncoló amerikai színész ugyan csak a medence széléről mutatta be a szédítő mélységű kutat, amin keresztül a városba lehet leereszkedni, de nem lennénk meglepve, ha a napokban felbukkanna egy hosszabb videó is a legújabb vakmerő kalandjáról. 

Eddig a lengyelországi DeepSpot büszkélkedett a világ legmélyebb, 45 méteres medencéjével, ám most a Guinness-rekordot is átvette tőlük a Deep Dive. A 6 olimpiai úszómedence víztartalmának megfelelő, 14 ezer liternyi, 30 fokra felfűtött, 6 óránként (a NASA által fejlesztett technológiával) megszűrt, édesvízzel feltöltött medence roppant ideális a búvárkodáshoz. Minden felszerelést helyben biztosítanak, és vastag neoprén ruhát sem kell viselni benne, se hullámokkal vagy cápákkal megküzdeni, ezért nem csak tapasztalt merülőket fogadnak. Azért a kezdőket elsőre legfeljebb 12 méter mélyre engedik, a vízalatti városnézéshez már búvárvizsga is szükséges, de ez akár helyben is megszerezhető. Lent 56 kamerával figyelik a látogatók biztonságát, és a létesítmény több tucat búvároktatót is foglalkoztat, akik igény esetén a víz alá is elkísérik a kevésbé rutinos vendégeket. Közben a medence üvegfalán át a barátok, rokonok és üzletfelek is végignézhetik, ahogy bent úszkálnak, de kérhetnek magukról videót is. Az 1500 négyzetméteres, külsőre hatalmas osztrigára hasonlító – és az ország gyöngyhalász tradíciói előtt fejet hajtó – épületben boltok, éttermek, és konferenciatermek is vannak, bár ezeket még nem nyitották meg a nagyközönség előtt.

A világ legmélyebb medencéje amúgy a világ legmagasabb épülete, a Burj Kalifa szomszédságában található, ezek után kíváncsian várjuk, mi lesz az Egyesült Arab Emirátusok fővárosának legújabb attrakciója, és vajon körbeéri-e a földet. 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink