Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Kartellgyanú a hajóüzemeltetési közbeszerzésnél

Létrehozva:

A BKV utasszállító kishajója úszik lefelé a Dunán a Jászai Mari tér vonalában | Fotó: MTVA/Bizományosi / Jászai Csaba

A Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a BKV hajóüzemeltetésre vonatkozó közbeszerzésével kapcsolatban.

A versenyhatóság az ügy feltárásához rajtaütéseket tartott a közbeszerzés egyes ajánlattevőinél.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében azt írta, hogy július elején versenykorlátozó megállapodás gyanújával versenyfelügyeleti eljárást indított a BKV Zrt. „Menetrend szerinti hajóüzemeltetés” tárgyában lefolytatott közbeszerzése ügyében.

A versenyhatóság egy bejelentés alapján úgy véli, hogy a közbeszerzési eljárás során bizonyos vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak, illetve a nyertes meghatározása érdekében.

A vállalkozásoknál a hatóság előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatásokat tartott, amelynek lehetőségét a versenytörvény biztosítja. A GVH a rajtaütések során elektronikus másolatokat készített az érintett cégek adathordozóiról, amelyek elemzése folyamatban van.

A hatóság felhívta a figyelmet, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

„Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható” – olvasható a közleményben.

Egy kartellben – a büntetőjogi fenyegetettség miatt egy közbeszerzési kartellben különösen – érintett vállalkozásnak érdemes szem előtt tartania, hogy a jogszabályok ilyen esetben is honorálják a versenyhatósággal való együttműködést. Az úgynevezett engedékenységi politika lényege, hogy egy versenykorlátozó megállapodásban részes vállalkozásnak akár a bírságot is elengedhetik, ha elsőként szolgáltat döntő fontosságú bizonyítékokat a jogsértésről vagy olyan érdemi információkat ad egy feltáratlan megállapodásról, amelyek alapján a versenyhivatal vizsgálatot tud indítani – írta a hatóság.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink