Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Értékelte egymást Biden és Putyin

Létrehozva:

Fotó: AFP / Brendan Smialowski

A genfi Villa La Grange-ban megrendezett Biden–Putyin csúcs nettó három és fél órán át – a szünettel együtt négy és fél órán át – tartott.

Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel tartott genfi csúcstalálkozót követően.

A két elnök először egy szűkkörű, mintegy kétórás megbeszélésre ült össze a külügyminiszterek társaságában, majd a két delegáció másfél órán át folytatott eszmecserét. A felek megvitatták a stratégiai stabilitás, a kiberbiztonság, a regionális konfliktusok, a kereskedelmi kapcsolatok és az északi-sarkvidéki együttműködés kérdéseit.

 

Ugyanaz a nyelv, de…

„Azt hiszem, egészében véve ugyanazt a nyelvet beszéljük, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy feltétlenül egymás lelkébe és a szemébe kell belenéznünk, és örök szerelmet és barátságot esküdnünk. Egyáltalán nem” – mondta a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin Joe Biden amerikai elnökről. – „Ha megkérdeznék tőlem, hogy milyen tárgyalópartner és partner Biden elnök, azt mondhatnám, hogy nagyon konstruktív, kiegyensúlyozott személyiség, ahogyan azt vártam. Nagyon tapasztalt, ez azonnal meglátszik”.    

Az orosz elnök elmondta, hogy a két nagyhatalom külügyminisztériuma kérdések széles körében fog tárgyalásokat indítani, például a kiberbiztonságról is. 

A nagykövetek visszatérésével kapcsolatban Putyin közölte, hogy kielégítette az a magyarázat, amelyet Joe Biden április 13-án telefonon adott neki arra, hogy egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, vajon gyilkosnak tartja-e őt. A két nagykövet egyébként a Biden-interjú után utazott haza konzultációra, ami a kapcsolatok megromlásának látványos jele. A „gyilkos” kifejezéssel kapcsolatban Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden nap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország különleges felelősséget visel a világ stratégiai stabilitásáért, aminek mindkét fél tudatában van, az ukrán NATO-tagság kérdésével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a csúcstalálkozón csak érintőlegesen esett szó róla, de értelmezése szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik.

Természetesen Alekszej Navalnij sem maradhatott ki a témák közül (őt Putyin a sajtótájékoztatón csak „kétszer elítélt személyként” és „állampolgárként” emlegette). Az orosz elnök úgy vélte, hogy az ellenzéki politikus szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett az rendőrségi ellenőrzésen, s tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene.

 

Identitás-kérdés

A csúcstalálkozó után természetesen Joe Biden is megtartotta a maga sajtótájékoztatóját, amelyen elmondta, tájékoztatta Vlagyimir Putyint arról, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul. Az amerikai elnök hozzátette: hangsúlyozta Putyin előtt, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett. 

Orosz hivatali kollégájához hasonlóan egyébként Biden is pozitívnak értékelte a csúcstalálkozó légkörét, amelyen az emberi jogok helyzetéről is tárgyalt az orosz államfővel. Úgy vélte, ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy politikája Oroszország ellen irányul, hanem az amerikai nép identitásáról.

„Arról van szó, akik vagyunk” – mondta alá Biden. – „Hogy lehetnék az Egyesült Államok elnöke úgy, hogy nem szólalok fel az emberi jogok megsértése ellen?”

Elmondása szerint Biden egyértelművé tette Putyin számára, hogy pusztító következményei lesznek annak, ha Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus meghal. Mint ismeretes, Navalnij egészségi állapota sokat romlott azóta, hogy börtönbe zárták.

Az Egyesült Államok elnöke szerint van kilátás az orosz-amerikai kapcsolatok javítására, és nincs gondja azzal, hogy üzleteljen Oroszországgal, ameddig Moszkva követi a nemzetközi normákat. Biden szerint a szerdai csúcstalálkozó pozitív légkörben zajlott.

Moszkva és Washington úgy döntött, hogy a hackertámadások miatti aggodalmak eloszlatása érdekében konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról. Az egyeztetések célja egyebek között a konkrét esetek megbeszélése és a tabunak számító célpontok meghatározása lesz.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az orosz titkosszolgálatokat, hogy hackertámadást indítottak amerikai kormányzati szervek és vállalatok ellen. Moszkva elutasította a vádakat, és azok tisztázását javasolta egy kiberbiztonsági együttműködés keretében. Putyin is többször panaszkodott már amiatt, hogy amerikai területről kibertámadások értek orosz célpontokat.

Joe Biden és Vlagyimir Putyin először találkozott azóta, hogy az amerikai elnököt januárban beiktatták tisztségébe.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink