Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hadházy: Olyan törvények jönnek ki, amiket nem szabad betartani

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

„Amennyiben Magyarország kilépne az Európai Unióból, azt már én is csak külföldről nézném végig” – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

A Momentum zuglói jelöltje elmondta, egyik testvére Belgiumban, a másik pedig Ausztriában él, tehát a családjában is megtapasztalta már, milyen az, amikor kivándorolnak a jobb élet reményében. A képviselőnek négy gyermeke van, elmondása szerint az idősebbek már pedzegetik a külföldre költözést. Hadházy Ákos azonban megjegyezte, a nagyapja 1956-ban mondott egy erőteljes prédikációt, amiért később egy kis faluba helyezték át. „Ha ő itt maradt, és én elmennék, akkor fölösleges volt az ő küzdelme” – fogalmazott.

„Ezt a hatalmat nem, vagy csak nagyon nehezen lehet leváltani” – mondta a Fideszt 2013-ban maga mögött hagyó politikus. Amikor Fiala János arról kérdezte, hogy miért maradt a hatalomra kerülésük után még három évig a Fideszben, Hadházy Ákos elmondta, volt benne egy alapvető lojalitás, belülről próbálta megváltoztatni a dolgokat. A trafikkoncessziók visszaéléseinek bemutatásával például azt próbálta meg elérni, hogy a párton belüli ellenvélemények felerősödjenek.

A pedofiltörvény elfogadása óta számos médium változtatta szivárványszínűre a logóját szolidaritásból, míg sokan voltak, akik jelezték, egyetértenek a szellemiséggel, de nem változtatnak a megjelenésükön. Hadházy Ákos a törvény elfogadása ügyében kijelentette, eljött az az időszak, amikor már olyan törvények jönnek ki, amiket nem szabad betartani. „Onnantól kezdve, hogy ezt valaki betartja, kollaborál a rendszerrel” – mondta. Véleménye szerint ilyen például az első kerületi bérlakásokra vonatkozó frissen elfogadott törvény is, amellyel a hatalom szerinte Bayer Zsoltot és még néhány emberüket szerette volna csupán lakáshoz juttatni, nyomott áron.

„Bármilyen új kormány jön, két dologban biztos, hogy jobb lesz: a hatalom kontrolljában és a hatalom kompromisszum-kényszerében” – mondta Hadházy Ákos. Véleménye szerint hazug dolog azt állítani, hogy egy adott politikai oldalon csak szentek dolgoznak, majd hozzátette: korrupció mindenhol van. Arról, hogy a Jobbik megszavazta a homofób-törvényt, Hadházy elmondta, elfogadhatónak tartja a párt indoklását, miszerint kormányra kerülve vissza fogják vonni a vitatott részeket, ugyanakkor leszögezte: nem lett volna szabad megszavazniuk ezt a javaslatot. „Azt nem vették észre, hogy így a Fidesz kottájából táncolnak” – mondta.

A törvény elfogadása után kialakult demonstrációhullám Hadházy szerint annak szól, hogy az elmúlt hetekben sorra történtek olyan intézkedések, amelyek korábban hatalmas tüntetéseket robbantottak volna ki. „A Fudan Egyetem ellen lesz még tüntetés, de nem biztos, hogy ez a legnagyobb disznóság” – mondta. Végül azt is megjegyezte, hogy a zuglói előválasztásra készülve kampányszámlát nyitott, amelyre pár nap alatt ötmillió forint körüli összeg érkezett. Hadházy Ákos szerint ebből az összegből már tisztességes kampányt lehet létrehozni.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink