Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hadházy: A kordont le kell bontani!

Létrehozva:

A többek között Hadházy Ákos és a Momentum képviselői által kivitelezett akció Orbán Viktor és a Fidesz-képviselők 2007-es, ellenzéki akciójára hasonlít.

Nem sokkal 9 óra előtt megjelentek a Karmelita kolostornál, a miniszterelnök Budai Várban található hivatalánál Hadházy Ákos független képviselő és Orosz Anna, Gelencsér Ferenc, Fekete-Győr András, a Momentum képviselői, ahol a kolostort 2021 novembere óta körbevevő kordon lebontásához kezdtek hozzá, írja a 444.hu.

A rendőrök igyekeztek az ellenzéki képviselőket megállítani, de nem jártak sikerrel.

Miután a kordont eltávolították, megpróbálták a Donáth Anna Momentum-elnök által kiadott Hét pont Magyarország megújításáért programot tartalmazó plakát kiragasztását, ezt azonban a rendőrség már nem engedte meg, így azokat Orbán hivatalának falára ragasztották fel.

Az akció céljáról Hadházy Facebookon később azt közölte: „A Karmelita kolostor köré vont kordon szimbólum: a szabad, tisztességes választások lehetőségét megszüntető, a demokráciát leépítő hatalom szimbóluma. A szabad sajtót fokozatosan ellehetetlenítő hatalom szimbóluma. A hazugság és cinizmus szimbóluma. A kordon nem csak a Miniszterelnökséget védi, hanem ezzel együtt a propagandagépezet központját és a már a látszatra sem adó rendeleti kormányzás központját.”

Hadházyék a Karmelita másik oldalán is kordonbontásba kezdtek, ezt a rendőrök nem akadályozták, egyszerűen csupán sorfalat álltak az épület mellett.

Mint az ismert, még az ellenzék vezéralakjaként 2007-ben maga Orbán Viktor is kordont bontott képviselőtársaival együtt a Kossuth téren, a parlament előtt. Azt a kordont Gyurcsány Ferenc kormánya állította fel a 2006 októberétől ellenük folyamatosan az Országgyűlés épülete előtt tüntetőkkel szemben.

A másfél éve felállított kordon azután került oda, hogy a média munkatársai a kormányülések előtt és után a kapuban kapták el a minisztereket, illetve a miniszterelnököt és ott próbáltak meg választ kapni kérdéseikre.

Hivatalosan azonban nem ezért került oda, hanem azért, mert az Orbán Viktor hivatalához vezető bejárat a Miniszterelnökség szerint szemközti Honvéd Főparancsnokság újjáépítésének felvonulási területe. A Telex egy, a kordon felállítása előtt közvetlenül készült videóján az is látszik, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az épület előtt újságírókkal találkozva az egyik intézőnek a kordon jövendőbeli helye felé mutogat.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és a Momentum frakció tagjai magánakcióban bontották el a Karmelita kolostor körüli kordont a Várban 2023. március 14-én. Fotó: Hadházy Ákos, Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink