Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magabiztos olaszok; Bale-show – Eb-tudósítás

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / Alessandra Tarantino

A szerdai nap mérkőzéseit foglaljuk össze.

Megint egy olasz hármas

Három ellenfele közül előzetesen a svájci válogatott tűnt Olaszország legnehezebb ellenfelének, ehhez képest a törökök után ők is 3–0-ra kaptak ki Mancini tanítványaitól. Locatelli duplázni tudott, az olaszok pedig továbbjutottak.

Aki biztonsági futballt várt az olaszoktól az Európa-bajnokságon, annak a Squadra Azzurra immár másodízben okozhatott meglepetést: a Giorgio Chiellini vezette déliek a mérkőzés elejétől ellentmondást nem tűrve estek neki Svájcnak. A csapatkapitány ráadásul már a 19. percben a kapuba talált, ám a VAR ezúttal sem az olaszoknak kedvezett: míg a törökön elleni meccsen egy jogosnak tűnő büntetőt nem fújtak be a javukra, most vitathatatlan, hogy a szöglet utáni kavarodás közepette a labda egy pillanatra a gólszerző kezéhez ért. Chiellinit ráadásul nem sokkal később le kellett cserélni – csak remélni lehet, hogy ezzel nem ért véget a rutinos védő vélhetően utolsó Európa-bajnoksága. A lendület azonban nem veszett ki az olaszok játékából, egy nagyszerű támadás végén Berardi húzott el a szélen, és passzolt középre a lendületből érkező Locatellinek, aki higgadtan fejezte be az akciót. Ki gondolta volna pár éve, hogy az elmúlt évek legjobb olasz válogatottjának két Sassuolo-játékos lesz meghatározó futballistája! Locatelli ráadásul védekező középpályás létére az 52. percben duplázni tudott: pontos átlövése után a svájci kapus tehetetlen volt. A játék képe ezután sem változott, az olaszok nem álltak vissza, és akár tovább növelhették volna előnyüket – erre a mérkőzés végén került sor, amikor Ciro Immobile is beköszönt távolról. Olaszország helye ezzel már biztos a nyolcaddöntőben, ahol a látottak alapján valószínűleg mindenki szeretné elkerülni őket, Svájc pedig az utolsó mérkőzésen verekedheti magát a legjobb 16 közé. De nem lesz könnyű dolguk, mert a törökök egy győzelemmel még elcsíphetik a harmadik helyezést a csoportban, amely kis szerencsével továbbjutást érhet. 

 

*

Minden, ami Bale

Wales válogatottja 2–0-ra győzte le a tornán eddig mélyen alulteljesítő törököket, ezzel bebiztosította továbbjutását.

Gareth Bale pályafutása jelentős törést szenvedett az utóbbi években – mióta munkakapcsolata megromlott a Real Madriddal, a korábban világklasszisként emlegetett játékos gyakran pedzegeti a visszavonulás gondolatát, és a pályán nyújtott teljesítményén is meglátszik a motiválatlanság. A válogatottban azonban rendre más a helyzet. A walesiek kapitánya ma is megmutatta, milyen villanásokra képes – azzal együtt is, hogy egy komikusan gyenge tizenegyest küldött az azeri légtérbe. Az Európa-bajnokság legkevésbé hangulatos helyszínén, Bakuban rendezett mérkőzés első félideje róla és a csapat másik szebb napokat is látott sztárjáról, Aaron Ramsey-ről szólt, akit Bale háromszor talált meg pompás kiugratással, a Juventus középpályása pedig végül gólra váltotta harmadik ziccerét. A fordulás után Bale kiharcolta és fölé bombázta azt a bizonyos tizenegyest, majd félórányi adok-kapok vette kezdetét: a kétségbeesetten próbálkozó, de taktikailag felkészületlennek tűnő török válogatott próbálta beszorítani a wales-ieket, akiknek viszont feküdt a kontrajáték. A második gólra a hosszabbításig kellett várni, amikor is Bale hihetetlenül szemtelen módon egymás után kétszer húzta meg ugyanazt a figurát: eljátszotta, hogy szöglet után a sarokban akarja tartani a labdát, majd az alapvonal mellett hirtelen váltással a tizenhatoson belülre tört. A második alkalommal társ is érkezett: Connor Roberts centerezett a kapuba.

 

*

Csúnya meccsen szép gól

Két nagyon kemény, de pontatlan csapat mérkőzésén Oroszország 1–0-ra verte Finnországot. A kapuk mellett a játékosok testi épsége is gyakran veszélyben forgott.

Aki három perc késéssel ült a televízió elé (például a szerző), meglepve tapasztalhatta, hogy a torna egyik legesélytelenebb csapatának tartott Finnország már a mérkőzés elején megszerezte a vezetést az oroszok ellen: akárcsak a rossz emlékű dán–finn találkozón, ezúttal is Pohjanpalo fejelt – de aztán a VAR segítségével vissza is vonták a gólt egy néhány centis les miatt. A továbbiakban a meccs leginkább a kemény ütközésekről, gyakran kifejezetten durva szabálytalanságokról szólt, az oroszok Mário Fernandes személyében újabb szélsőhátvédjüket veszítették el a tornán, a játékidő jelentős részében feküdt valaki a földön – nem mintha többségük a szimuláns alkatok közé tartozna. Hogy a félidő végén valami szépet is láthattunk, az Alekszej Mirancsuk érdeme: az orosz támadó középpályás nagyszerűen, ütemtelenül tekert a hosszú felső sarokba. A második félidőben kisebb esélyek nyíltak mindkét csapat előtt a gólszerzésre, de az elrontott utolsó passzok, rossz befejezések megmutatták, hogy egyik válogatott sem tartozik a legképzettebbek közé.

Legnépszerűbb cikkeink