Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Elfogadás helyett propagandatörvény

Létrehozva:

Fotó: Karancsi Rudolf

Több ezer tüntető gyűlt össze a Kossuth téren hétfő este.

Azt követelték a kormánypártoktól, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, amely összemossa a homoszexualitást, a transzneműséget és a pedofíliát. Mérsékelt sikerrel: kedden ugyanis a Fidesz, a KDNP és a Jobbik parlamenti frakciója megszavazta a jogvédő szervezetek által is sokat kritizált homofób pedofiltörvényt.

A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató rendezvényt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg.

A szervezők álláspontja szerint a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.

Fotó: Merész Márton

 

Aktivisták a téren

„A kilencvenes években megkönnyítette volna az életünket, ha az osztályfőnöki órán nemcsak azt mondta volna el valaki, hogy van heteroszexuális és homoszexuális, hanem azt is, hogy a szexualitás gyönyörű. Színes és személyre szabott sajátunk és egész életünkben velünk van, fejlődik, változik” – mondta Székely Kriszta rendező, az esemény egyik felszólalója. „Nagyszerű lett volna, hogy ahelyett hogy férfi és női nemi szerveket ábrázoló satnya grafikákat tologatnak, inkább kurzus tartottak volna arról, hogy két ember között a szex kölcsönös bizalmon, elfogadáson, kommunikáción, figyelmen alapszik” – tette hozzá.

Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik tagja kezdetnek megskandáltatta a közönséget, együtt kiabálták: „a család az család”.

„A törvényjavaslat veszélyes, mert ha nem lehet olyan felvilágosító órákat tartani, ahol a gyerekek tanulnak a sokféleségéről, többet fogják bántani, zaklatni vagy kiközösíteni azokat a gyerekeket, akik szivárványcsaládokban élnek. Mint az én kisfiamat. A törvényjavaslat veszélyes. Mert a másságukra ráébredő fiataloknak életmentő lehet, ha ők és az osztálytársaik is tanulnak arról, hogy nincsenek egyedül” – mondta. Pál Márton továbbá azt is kifejtette, hogy szerinte a törvényjavaslat értelmezhetetlen, mert nem tudni, mit jelent a homoszexualitás megjelenítése.

Az eseményen felszólalt még a Magyar Helsinki Bizottságtól Szekeres Zsolt jogász, Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja és Erdős Erik Robin a Prizma Transznemű Közösség tagja.

Fotó: Karancsi Rudolf

 

Politikusok a téren

Több ellenzéki politikus is részt vett a tüntetésen. A Demokratikus Koalíció (DK), az Magyar Szocialista Párt  (MSZP), a Lehet Más a Politika (LMP), a Párbeszéd és a Momentum Mozgalomhoz csatlakozott független képviselők már közölték, hogy bojkottálják a keddi szavazást, a Jobbik viszont igennel voksol majd.

Az ellenzéki politikusok eltérően gondolkodnak a jobboldali párt döntéséről. Niedermüller Péter, DK-s politikus, Budapest VII. kerületének polgármestere laptársunknak, a 168-nak is megerősítette, hogy a DK képviselői nem vesznek részt a keddi szavazáson.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök úgy gondolja, hogy a Jobbik és a többi ellenzéki párt között kialakult nézetkülönbség nem fogja befolyásolni az ellenzéki együttműködést. „A Jobbik egy jobboldali konzervatív párt, ez a közösség még jelentős részben bizonytalan abban, hogyan álljon ehhez a kérdéshez” – vélekedett. Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, hogy szerinte nincs nagyszerűbb a szerelem szabadságánál.

Orosz Anna, momentumos politikus, Újbuda alpolgármestere szerint a Fidesz törvényjavaslata egy nagyon gonosz módja annak, hogy az ellenzéket csapdába csalja. „A kormánynak semmi más célja nincs ezzel, csak az, hogy megossza az ellenzéket és gyűlöletet keltsenek. A Momentum véleménye az, hogy ezt a javaslatot bojkottálni kell, mert más morálisan elfogadható döntés nem létezik” – mondta.

Kerpel-Fronius Gábor, Budapest momentumos főpolgármester-helyettese arra is kitért, hogy pártjának fontos a pedofília elleni fellépés, ugyanakkor úgy látják, hogy az LMBTQ közösséget összemosnák a pedofíliával a javaslat elfogadásával. „Mi pártként a Prideon is mindig ott vagyunk, természetes volt, hogy most is eljövünk. De nemcsak a meleg embertársainkért. A következő generációk szexuális felvilágosításáról van szó, és arról is, hogy tudomásul vegyék azt, hogy vannak olyan gyerekek, akik a saját nemükhöz vonzódnak, és ezt megtanulják megfelelően kezelni. Döntő fontosságú, hogy a gyerekek kapjanak megfelelő szexuális felvilágosítást, és merjenek kérdezni. Azt kell mondjam, ez az elmúlt évek egyik leggaládabb törvényjavaslata” – fejtette ki.

Fotó: Merész Márton

 

Családok a téren

A tüntetésen több család is részt vett, köztük Kovács Patrícia színművész és a kislánya is. „Ma a gyerekeinkért is tüntetünk. Én is azért hoztam el a gyerekem, mert azt gondoljuk, hogy tisztában kell lennie azzal, hogy most miről van szó. Sajnos azt kell mondjam, hogy a törvényjavaslat gyalázatos. Erről beszélni kell. Bele sem merek gondolni abba, hogy az új törvény milyen további fájdalmat okozhat azoknak a fiataloknak, akiknek nehézséget okoz a szexuális irányultságuk és az identitásuk. Amúgy is ki vannak rekesztve, a törvény elfogadásával további olyan csatornák vesznek majd el, ahonnan információt, segítséget kaphatnak. Ez gyerekellenes” – mondta a Kovács Patrícia.

Fotó: Karancsi Rudolf

 

Tegnap megszavazták

Kedden megszavazta a Fidesz, a KDNP és a Jobbik parlamenti frakciója a jogvédő szervezetek által is sokat kritizált homofób pedofiltörvényt, 157 igen és egy nem szavazattal. Az egyetlen nemmel szavazó Székely Sándor, független képviselő volt, a Jobbikot leszámítva az ellenzéki pártok képviselői bojkottálták a szavazást. A Fidesz eredetileg a pedofil bűncselekmények ellen hatékonyabban fellépő törvényként mutatták be a tervezetet, majd teleírták homofób és transzfób módosításokkal.

A Jobbik azzal védekezett, miután bejelentették, hogy együtt fognak szavazni a Fidesszel, hogy ők minden eszközzel küzdeni akarnak a pedofilok ellen és, ha majd hatalomra kerülnek, kiveszik a meleg- és transzellenes részeket a törvényből.

 

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink