Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kreatív megoldásokat szülhet a pénzhiány

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Dramaturgiai szempontból nagyon felgyorsultak a mostani filmek.

Erre azért van szükség, hogy streamingen is fenntartsák az érdeklődést – mondta Mécs Mónika filmproducer, az Inforg-​M&M Film megalapítója a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

A producer és kollégái sokszor jártak már sikerrel egy film költségvetésének összekalapozásában, azonban Mécs Mónika szerint ez nagyban függ magától a film keretétől. Elmondása szerint néhány tízmillió forintot még csak-csak össze lehet gyűjteni, azonban efelett már szükség van állami támogatásra. A filmekhez szükséges támogatásra Mécs szerint a Nemzeti Filmintézeten kívül nincs más alternatíva idehaza. 

Hangsúlyozta: az európai filmgyártás teljesen más mint az amerikai. Itt kis országok vannak, ahol pályázó producerek dolgoznak, regionális filmes alapokhoz, tévékhez fordulnak támogatásért. Így készült el A feleségem története című, Enyedi Ildikó által készített film is, hárommilliárd forintból, négy ország koprodukciójában. Ebben is sok jelenetet kellett kihúzni vagy átírni, pénzhiány miatt, elmondása szerint 5-600 millió kellett volna még ahhoz, hogy az legyen, amit eredetileg akartak. Véleménye szerint azonban sokszor jót tesz egy produkciónak, ha nincs elegendő pénz rá: kreatívabb megoldások születhetnek így.

Mécs Mónika szerint az európai filmek legtöbbször nem tudják visszahozni az árukat, csak az alacsony költségvetésű filmek. Nemes Jeles László első rendezése, a Saul fia a nagy sikerek miatt és mert a Sony forgalmazta, megtérült, de a kétszer annyiból készített Testről és lélekről már nem. Kiemelte továbbá, hogy a szerzői filmek esetében csak a támogatásra lehet számítani, szponzorok ugyanis csak a közönségfilmekhez szerezhetők. A rendező, a téma, a színész és a sikeres producer is megkönnyítheti, hogy támogatót találjanak. 

A feleségem története Cannes-ban fog versenyezni jövőre, Mécs ennek kapcsán elmondta, az A-kategóriás fesztiválokon alapvető elvárás, hogy az ősbemutató a fesztiválon legyen. Fliegauf Bence legújabb alkotása, a Rengeteg – Mindenhol látlak című film a berlini filmfesztiválon mutatkozik majd be. Ez utóbbi film még nyáron, Enyedi ildikó filmje pedig szeptemberben kerülhet a mozikba.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink