Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!”

Létrehozva:

Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen | Fotó: Pozsonyi Roland

Szombat délután a koronavírus-járvány kirobbanása után először tartottak tüntetést Magyarországon.

A skandáló tömeget nemcsak azzal sikerült felbőszítenie a kormánypártoknak, hogy 440 milliárdos hitelből felhúznának egy campust a kínai Fudan egyetemnek, hanem az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvénnyel is.

Az esemény Facebook-oldalán szombat délutánig több mint hatezren jelezték a részvételüket, és majdnem 15 ezren érdeklődtek iránta, a szervezők menet közben arra biztattak mindenkit, hogy csatlakozzanak, és álljanak a tömeg végére. A tömeg elején, hol azt kiabálták, hogy lakásmaffia, hol azt, hogy rablóbanda, hol azt skandálták, hogy város, város, Diákváros, hol a bérlakásokat keresték Orbánon. A tüntetésen megjelent több pártnak a politikusa is, csatlakozott többek között Hadházy Ákos, Fekete-Győr András, Horváth Csaba és Szabó Tímea is.

 

Külön vonultak

A kormány május 21-vel részlegesen feloldotta a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett gyülekezési korlátozásokat. Ahogy a Mérce írja, a jelenlegi szabályozás szerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők maximum 500 fős rendezvényeken vehetnek részt, a legalább egy oltással rendelkezők számára viszont nincs korlátozás. A rendezést kicsit nehezítette tehát, hogy külön kellett vonulniuk az oltottaknak és a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek. A Kossuth téren aztán a rendezők egyesével ellenőrizték mindenkinek a védettségi igazolványát, és csak úgy engedték az embereket a térre.

Jámbor András, a tüntetés szervezője, a Szikra mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje elmondta, hogy az a végső cél, hogy 12 év után végre elkergessék Orbán Viktort és a Fideszt, de addig még rengeteg apró tettre van szükség. 

A Fudan ügye egy szimbolikus ügy is, folytatta – nem véletlen, hogy rablóbandát és lakásmaffiát kiabáltak a tömeg elején –, mert a kormányzat egyetlen lakhatási csúcsprojektjét tapossák meg az országot eladósító Fudan kedvéért. Szerinte jövőre nem Gyurcsányról vagy Orbánról kell majd dönteni, bármit is hazudnak, hanem hogy ki akarjuk-e fosztani az oligarchákat, és a náluk felhalmozott pénzt visszaadjuk-e az embereknek, hogy megélhetésre, lakhatásra, fejlődésre és életre fordítsák.

 

Újabb lopási kísérlet

A korábbi megszólalókhoz, Jámborhoz, Bereczki Áronhoz (Hallgatói Szakszervezet), Gede Márton és Őze Sándor aktivistákhoz képest Baranyi már rutinosabban beszélt. Felhívta a figyelmet, hogy a Fudan ügye se több, se kevesebb, mint egy újabb kísérlet, hogy Orbánék szétlophassák az országot. Elmondta: az egyetem tervezett épülete tízszer akkora lesz, mint a mögötte látható Parlament. A polgármester Orbán és a Fidesz ellentmondásos ügyeire emlékeztette a közönséget. „Orbánt csak a pénz érdekli, amiért simán eladja a lelkét az ördögnek” – mondta. „Orbán a minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni (…), mint az úgynevezett kommunisták.”

Baranyi után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mondott beszédet. „Van egy kép, ami sok milliárd embernek az emlékezetében ott él” – mondta Karácsony, a háta mögé kivetített kivágásra utalva, ami a Tienanmen téren 1989-ban a kínai tankok elé álló tüntetőt ábrázolja. Ezután emlékeztetett, hogy olyan is volt, hogy fideszes aktivisták tiltakoztak a kínai nagykövetség előtt az akkori mészárlás ellen. „Azért vagyunk itt, hogy azokért az értékekért álljunk ki, amikért ők 32 éve tüntettek” – mondta.

 

Nem a kínaiak ellen

„Tegyük világossá, hogy mi az, ami ellen nem tüntetünk: nem a kínai emberek ellen tüntetünk. Még csak nem is Kína ellen – bár tudjuk azt, hogy egy világ választ el minket, amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk. De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal” – folytatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem is a Budapesten élő kínaiak ellen zajlik a tüntetés. „Mi, akik itt vagyunk a téren, inkább az egyetemek mellett szoktunk tüntetni” – tette hozzá, utalva a CEU és az SzFE ügyére. „Amit akarunk az a Diákváros, amit nem akarunk, az az adófizetők pénzéből felépített kínai elitegyetem.” Szerinte a Fudan ügye még ennél is fontosabb: a Fudanra szánt pénzből egyszer és mindenkorra fel lehetne számolni a gyerekszegénységet.

„Van valami, ami ennél is fontosabb: a Fudan-ügy arról szól, hogy uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett. (…) A Fudan-ügy a Fidesz teljes és erkölcsi öngyilkossága. Leleplezi azt, hogy minden szavuk hazugság.” Beszédében még felemlegette Borkai Zsolt ügyét, a kormány kétszínűnek tartott kiállását az üldözött keresztényekért, valamint az önkormányzati elvonások is szóba kerültek.

„Nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke” – szólt oda Orbánnak később a beszédében.

 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink