Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kompenzáció: Budapest még nem kapott választ

Létrehozva:

Budapest válaszokra vár | Fotó: Pesti Hírlap archív

Karácsony Gergely és az ellenzéki vezetésű kerületek polgármesterei még mindig várják a választ: jár-e kompenzáció a kiesett iparűzésiadó-bevételek miatt.

Hétfői közleményükben a városvezetők kijelentették, hogy „az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását”.

A kormány ígérete szerint május 31. volt a határideje annak, hogy megtudják, jár-e kompenzáció Budapestnek az iparűzési adó kiesett bevételei miatt. A határidő hétfőn lejár, és továbbra sem kaptak sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett – hívták fel a figyelmet a politikusok, akik úgy vélik „december óta lett volna idejük kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak mellébeszélést, konkrét hazugságokat kapott a főváros”. 

A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől. Az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. Az ellenzéki polgármesterek szerint az elvonásokkal a városvezetést nehéz helyzetbe hozták, „a városlakókat viszont megsarcolták”.

A politikusok nehezményezték, hogy a kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. „A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019 októberében ellenzéki polgármestert választottak” – írták.

Véleményük szerint a kormány nyíltan különbséget tesz állampolgárok között annak alapján, hogy ellenzéki- vagy kormánypárti városban élnek. „Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne” – hangsúlyozták, és kijelentették, hogy továbbra is mindent megtesznek, hogy megőrizzék a közszolgáltatásokat és működésben tartsák a várost.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink