Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Milliárdos állami támogatást kapnak fideszes városok

Létrehozva:

Mindezt azután, hogy megvonták a városoktól a bevételeik fontos részét jelentő iparűzési adókat.

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg külön-külön 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására, írja a december 24-i Magyar Közlöny alapján a 24.hu. A városok közt, amelyek működési támogatást kaptak, egy ellenzéki vezetésű sincs. Békéscsaba az egyetlen, amelynek független polgármestere van, ám ő nem volt hajlandó csatlakozni az ellenzéki összefogáshoz.

Az ellenzéki vezetésű városok címzetes, szabadon nem elkölthető támogatásokat kaptak: Eger például 600 milliót a vár fenntartására, Miskolc pedig 700 milliót a miskolctapolcai fürdőre.

A döntést azután hozta a kormány, hogy megvonta a városoktól az iparűzési adót. A lépés ellen több ellenzéki városvezető tiltakozott, mondván, hogy a kormány ezzel ki akarja véreztetni az ellenzéki városokat. Több fideszes városvezető viszont támogatta a lépést, köztük most a milliárdos segítséget kapó Kaposvár és Székesfehérvár polgármesterei is.

Legnépszerűbb cikkeink