Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Hatmillió beoltottól lehetnek zenés tömegrendezvények

Létrehozva:

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

„Magyar vagyok, sosem leszek elégedett, de jól álljuk a versenyt” – mondta a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy nagyon nagyra becsüli Karikó Katalint, akivel csütörtökön volt alkalma találkozni a Karmelita kolostorban. 

„Volt amit megértettem, abból, amit mondott. Egy magamfajta jogász számára nem olyan egyszerű az ilyenfajta beszélgetés” – mondta Orbán a találkozó kapcsán. 

Hozzátette, Magyarország az az ország, amely a legkorábban térhet vissza a normális élethez. A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy tartsa be a szabályokat. A következő lazítások bejelentésére 5 millió beoltottnál lesz lehetőség szerinte. Pénteken ez a szám 4,8 millión áll – pünkösdre elérhetjük az ötmilliós határt, ezutánjöhetnek az esküvők, a nagyobb rendezvények és a kijárási tilalom is lazulhat. Orbán Viktor kiemelte, tömegrendezvényeken védettségi igazolvány nélkül nem lehet majd részt venni, s ez augusztusig biztosan így marad. Ez a kérdés 6 millió beoltott körül lesz aktuális – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta, sokat hallani arról, hogy ősszel szükség lehet harmadik dózis oltásra is. „Mindenki biztos lehet abban, hogy ha kell, akkor lesz elég” vakcina az országban – mondta, majd hozzátette, hétfőtől arra biztatják a magyarország területén kívül élő magyarokat, hogy regisztráljanak az oltásra. 

A miniszterelnök a magyar gazdaság helyzetéről azt mondta, hogy az elérte a válság előtti szintet. Az Európai Bizottság adatai szerint 1,1 százalékkal marad el a foglalkoztatottak száma a pandémia előtti időszakhoz képest, de neki ennél „jobb számai” vannak. A gazdasági helyzet javulása is az orvosoknak és ápolóknak köszönhető – tette hozzá. 

„Jó kis költségvetés” – mondta a 2022-es büdzséről a miniszterelnök. Benne van egyidejűleg a 13. havi nyugdíj második heti kifizetése is, a fiatalok adómentessége, és 7300 milliárd forint a gazdaság újraindítására. Szerinte „a pénzügyminiszter úr jól összedrótozta” a költségvetést, amely alkalmas arra, hogy Magyarország kiemelkedő növekedési pályára álljon. Erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy bementünk – mondta Orbán.

A családtámogatási rendszerről a miniszterelnök azt mondta: az egy magyar bravúr. Kormányra kerülésükkor, 2010-ben tudták, hogy a fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyit vállalnak – vagyis nem fordultak el a családi élettől –, tehát ha megfelelőek a gazdasági feltételek, helyreáll az egyensúly. „Messze vagyunk még a céltól, de elindultunk az úton” – mondta Orbán. Kiemelte, hogy aki gyermeket vállal, az a havi költségvetése szempontjából is jobban jár, mint aki gyermektelen marad. Tehát további kedvezményeket és támogatásokat kell adni a családoknak – vonta le a tanulságot a miniszterelnök az állami rádióban péntek reggel.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink