Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A kék rákok újramodellezik a horvát ökoszisztémát

Létrehozva:

Fotó: AFP / Gent Shkullaku

Veszélyt jelentenek a helyi angolnahalászatra és gasztroturizmusra.

A Neretvából származó angolnából készülnek a dél-horvátországi éttermek jellegzetes gasztronómiai csodái. Egy új, invazív rákfaj elszaporodása most viszont veszélyt jelent a folyó deltájának biológiai sokféleségére, a helyi angolnahalászatra és a gasztroturizmusra is.

A Reuters írta meg, hogy a kék rákok még a század elején jelentek meg a horvátországi Neretva-deltában, feltehetően a közeli Ploče kikötőjében lehorgonyzó hajókkal érkeztek a területre. Viszont alig néhány évtizeddel a megjelenésük után újramodellezték a helyi ökoszisztémát, ezzel veszélyeztetve a helyi élőlényeket.

A kék rákok mindenevők, más rákokat (beleértve a saját fajtársaikat is), nemrégiben elhullott halakat, növényi anyagokat, kagylókat, osztrigákat, férgeket, rovarokat és kagylókat is fogyasztanak. Branko Glamuzina tengerbiológus szerint a faj eddig hatalmas károkat okozott a helyi hal- és kagylóállományokban. A tudós külön kiemelte az angolnák számának csökkenését. Úgy látja, a jelenség hatással lesz a gasztronómiai turizmusra is, ami Dél-Horvátország védjegyének számít. 

A horvát területen eddig is jellemző volt az angolnaállomány csökkenése, a kék rákok elterjedése viszont könnyen az utolsó csapást is jelentheti a halaknak. Ötven évvel ezelőtt a halászok évente körülbelül 150 tonna angolnát fogtak, ez mára 10 tonnára csökkent.

Míg a kék rákok gasztronómiai csemegének számítanak az Egyesült Államokban és Japánban, a helyiek alig érdeklődnek irántuk, az exporthoz pedig még nem elég nagy az állomány.

„A helyi étteremtulajdonosokat nem érdeklik a rákok, ragaszkodnak az angolna és a béka hagyományos kínálatához. Emellett a kék rák mennyisége túl kicsi az exportáláshoz, csak a luxusszállodák vendégeinek kínálhatnák fel” – mondta Glamuzina.

Pavo Jerkovic, a Neretva-deltánál található Metkovic városának egyik étteremtulajdonosa is egyetért az állítással: „Nem ismerek senkit ezen a területen, aki úgy döntött volna, hogy a kék rákokat is az étterem kínálatába helyezi. Megkóstoltam őket, és nagyon jók, de ez itt egy idegen faj, jobban szeretnénk, ha eltűnnének”.

A kék rákok eredetileg az Atlanti-óceán amerikai partjainál voltak honosak, de mára elterjedtek Európában és Ázsiában is.

PH

Legnépszerűbb cikkeink