Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szputnyikot kapott Pfizer helyett egy 17 éves fiú

Létrehozva:

Miklós oltási igazolása

Még el sem kezdődött a 16-18 évesek oltása, máris egy kisebb malőrrel szembesült egy vidéki nagyvárosban élő 17 éves gimnazista. Szputnyikot kapott Pfizer helyett, ráadásul napokkal azelőtt, hogy ennek a korcsoportnak az oltása egyáltalán elkezdődött volna. 

Hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudtak online időpontot foglalni az oltásra, amire május 13. csütörtöktől május 18. keddig hirdettek időpontokat a kórházak – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Mind ott, mind pedig az operatív törzs napi tájékoztatóin többször is nyomatékosították, hogy a korcsoport a Pfizer vakcinájára jogosult, mást nem ajánlanak nekik.

Senkinek nem tűnt fel

Csakhogy múlt héten Miklósnak – a riportalany nevét személyiségi jogok miatt megváltoztattuk – mégis megengedte a rendszer, hogy 17 éves kora ellenére a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik oltások valamelyikére regisztráljon, amit meg is tett. „Abban már korábban biztos voltam, hogy szeretnék oltást kapni, lehetőleg minél előbb, mert nem akarok kimaradni semmiből, ami azoknak jár, akik megkapták a vakcinát. Múlt hét csütörtökön regisztráltam. Megadtam a születési dátumomat is, 2003-ban születtem, nyáron lesz a születésnapom, tehát még nem töltöttem be a 18-at. A rendszer kiírta, hogy sikeres a regisztrációm, mentem is az időpontfoglalásra, gondoltam, hátha az elsők között lehetek” – magyarázta testvérlapunknak, a 168.hu-nak a fiú. Miklós akkor nem tudta, hogy az ő korosztályának egyelőre még nem nyílt meg a Pfizer vakcinájára történő időpontfoglaló felület, ráadásul a rendszer egy szóval sem figyelmeztette erre. 

„Megnyitottam az időpontfoglalót, újra – talán kétszer is – rákérdezett a rendszer, hogy hány éves vagyok. Megint beírtam a születési dátumomat és a koromat is. Ekkor felugrott egy ablak, hogy az alábbiak közül választhatok: AstraZeneca, Sinopharm, Szputnyik és talán a Moderna is ott volt. Mivel nem akartam válogatni, beállítottam, hogy mindegy, melyiket kapom. Erre egy újabb felugró ablak jelent meg, amiben az állt, hogy ha elfogadom, hogy Szputnyikot kapok, akkor azt május 11-én kedden reggel fel is vehetem. Rányomtam az elfogadom gombra, és máris érkezett az e-mail az oltópont helyével és az időponttal együtt” – idézte fel a történteket Miklós. Hozzátette: hétfőn, május 10-én kapott egy SMS-t a kormányzati vonalról, amiben az állt, hogy látják a rendszerben a regisztrációját és azt is, hogy a 16-18 év közötti fiatalok között van. „Kiemelték, hogy csak szülői engedéllyel kaphatom meg az oltást, töltsük ki a nyomtatványt és majd hozzuk magunkkal. Az is ott volt, hogy nekem a Pfizer vakcinájára kell jelentkeznem, amire egy hetem van” – mondta. 

Miklós megpróbálta átkérni magát a neki szánt Pfizerre a már elfogadott Szputnyik helyett, de ez nem sikerült. „A rendszer kiírta, hogy már a Szputnyikra vagyok beregisztrálva, vagyis nem kérhetek mást. Kinyomtattam és kitöltöttem a 18 éven felülieknek szóló beleegyező nyilatkozatot is, amit a visszaigazoló e-maillel kaptam. Kedden elmentem, odaadtam a papírt, megnézték, azt mondták, rendben van, és útba igazítottak az oltóponton. Egyértelmű volt, hogy 17 éves vagyok, a rendszerben is háromszor kellett megadom, de az oltóponton senki nem kérdezte, senkinek nem tűnt fel. Néhány perces várakozás után szólítottak és meg is kaptam az orosz vakcinát” – mesélte a fiú. Hozzátette, nem bánja, hogy a Szputnyikot kapta, de azért osztja meg a történetét, mert fontosnak tartja jelezni, hogy 17 évesen engedte a rendszer, hogy nem az eredetileg a korcsoportjának szánt vakcinát válassza magának, később pedig már nem tudott korrigálni, hiába szeretett volna. 

A 168.hu megkereste az operatív törzset. Arról kérdeztük őket, hogy mit tehet, aki – Miklóshoz hasonlóan – nem az elvileg neki szánt vakcinára regisztrált és nem tud korrigálni, valamint, hogy kit terhel ilyen esetekben a felelősség, de lapzártánkig nem válaszoltak. 

Most már biztonságban

Miklós egyébként jól van a Szputnyik után, mint mondja, néha megszédült, a karja is feszített kicsit, ott ahol az oltást kapta, de egyéb mellékhatás eddig nem jelentkezett nála. Hozzátette, úgy tudja, hogy korábban nem esett át a fertőzésen, így most már némiképp biztonságban érzi magát. 

Testvérlapunk megkérdezte Bense Tamás háziorvost arról, hogy felléphet-e nem várt mellékhatás a fiúnál. Mint mondja, más lenne a helyzet egy vékony 16 éves lány esetében, mint egy erős alkatú felnőttnek megfelelő tizenhét éves fiú tekintetében, de van néhány dolog, amire érdemes figyelni. „18 éves kor felett, minden további nélkül lehet már a Szputnyikkal oltani. Egyelőre azonban a 16-18 éves korúak között nincs elég nagy tapasztalat ebben. Meggyőződésem, hogy ezzel nem lesz semmi különösebb gond. Figyelni kell azonban, hogy a következőt is ebből a vakcinából kapja és arra is, hogy időben beadják neki. Érdemes jelezni a háziorvosának is, hogy ő nem Pfizert kapott, talán egy picit jobban oda kell rá figyelni az elkövetkező napokban” – mondta a gyerekgyógyász.

Máshol is gond volt  

A 168.hu a regisztrációval kapcsolatban több édesanyától is azt az információt kapta, hogy a visszaigazoló e-mailben nem küldték el azt a dokumentumot, amivel a gyerekeknek meg kell majd jelenniük a lefoglalt időpontban. „Annyira felkészült az állam a kamaszok oltásával kapcsolatban, hogy a visszaigazoló levélben nincs benne a szülői hozzájáruló nyilatkozat linkje, és arra sem figyelmeztetnek, hogy azt magukkal kell vinni a srácoknak. Hajrá, felkészült anyukák!” – írta egyikük. Később már azt az információt kapta a lap, hogy korrigálták a hibát és belekerült a link a kiküldött értesítésekbe, és egyértelművé tették, hogy a nyilatkozat nélkül nem olthatóak a fiatalok. 

Péntek éjfélig 84 ezren regisztráltak a 16-18 éves korosztályból a mintegy 193 ezer érintettből, de további hatezren Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint „kicsit későn ébredtek”, ők szombaton és vasárnap regisztráltak. Mint mondta az operatív törzs ezért úgy döntött, hogy nekik is lehetővé teszik az oltás felvételét csütörtöktől, ők kedden kaptak sms-t az online időpontfoglalásra. A regisztráltak 80 százaléka már foglalt is időpontot magának, szerdáig pedig 90 ezer 16-18 évesnek van lehetősége rá. 

168.hu/Pósa Lilla

Legnépszerűbb cikkeink