Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kisokos: munka korkedvezményes ellátás mellett

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Néhány dologra mindenképp érdemes ügyelni.

A szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők 2014. december 31-éig korkedvezményre jogosító időt szerezhettek, s az ennek alapján járó korkedvezményt időkorlát nélkül felhasználhatják. Vagyis korhatár előtti ellátás megállapítását igényelhetik az irányadó öregségi nyugdíj-korhatárnál annyi évvel alacsonyabb életkorban, ahány év korkedvezményt szereztek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki például három év korkedvezményt szerzett, és a rá irányadó nyugdíjkorhatár 65 év, akkor 62 éves életkorát betöltve igényelheti a korhatár előtti ellátást.

 

Ugyanúgy számítják

A korhatár előtti ellátás összegét ugyanolyan módon számítják, mint az öregségi nyugdíj összegét. Emiatt a korhatár előtti ellátás a korhatár betöltésével változatlan összegben öregségi nyugdíjjá alakul át. (Ha esetleg terhelte levonás az ellátás összegét ez egyes, 2011. december 31-éig kedvezményes nyugdíjban részesült országgyűlési képviselők ellátása esetében lehet így , akkor az ellátás a levonás nélküli teljes összegben alakul át öregségi nyugdíjjá.)

Az összeg újraszámítását csak akkor kérheti  a korhatára betöltését követő hat hónapon belül  az érintett személy, ha a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap plusz szolgálati időt szerzett az ellátás mellett folytatott keresőtevékenysége révén. 

Az öregségi nyugdíj összegét  az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb lenne a korhatár előtti ellátás öregségi nyugdíjként továbbfolyósított összegénél.

A korhatár előtti ellátás mellett végzett keresőtevékenységgel szerzett kereset tekintetében változatlanul érvényesül az éves keretösszeg korlátozása  annak ellenére, hogy az új társadalombiztosítási törvény 2020. július 1-jei hatályba lépésével ez a korlátozás megszűnt  a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében, az erre vonatkozó rendelkezések ki is kerültek a nyugdíjtörvényből, viszont nem tűntek el a jogrendszerből, hanem átkerültek a korhatár előtti ellátásról és szolgálati járandóságról szóló törvénybe.  

 

Erre ügyeljünk

E korlátozás szerint annak a korhatár előtti ellátásban részesülőnek a számára, akinek az ellátása mellett végzett munkájából származó, társadalombiztosítási járulék alapját képező keresete az év első napjától számolva meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az éves keretösszeg), az annak elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell. 

Ha a fizetendő társadalombiztosítási járulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, akkor az ellátás folyósítását nem kell szüneteltetni, viszont a tárgyév december havi korhatár előtti ellátást vissza kell fizetni.  A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a folyósítás szüneteltetéséről és újbóli folyósításáról a NAV adatközlése alapján hivatalból dönt, de az éves keretösszeg átlépését a korhatár előtti ellátottnak is be kell jelentenie 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére.

Ha a korhatár előtti ellátása mellett dolgozik valaki, akkor a fentiek alapján két dologra mindenképpen érdemes ügyelni. Egyrészt, hogy az ellátását az adott év végéig szüneteltethetik, ha az adott évben valamely hónapban az addig elért bruttó keresete meghaladná a minimálbér 18-szorosát (ez idén 3.013.200 forint). Másrészt, hogy a nyugdíjkorhatára betöltésével csak akkor kérheti a nyugdíja újraszámítását, ha a korhatár előtti ellátása mellett végzett munkája révén legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, vagyis az ellátás melletti ennél rövidebb tartamú munkavégzés nem alapozza meg az újraszámítás iránti igény benyújtását. Az újraszámítás iránti igényt a korhatár betöltését követő hat hónapon belül lehet benyújtani.

A korhatár előtti ellátás mellett végzett keresőtevékenységre vonatkozó szabályok a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék mellett végzett munka tekintetében is érvényesülnek.

 

Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Legnépszerűbb cikkeink