Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Filippov Gábor: Készpénzmentes gazdaság a cél

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Az Egyensúly Intézet vezető elemzője szerint jó lenne elérni, hogy tíz éven belül online számlákra lehessen utalni a nyugdíjakat.

Az online térben való jelenlét és kommunikáció fontos, az állampolgári véleménynyilvánításnak pedig főszerepe kell, hogy legyen a politika alakításában – véli Filippov Gábor.

Az Egyensúly Intézet legutóbbi, gazdaságpolitikáról szóló anyagában egyebek mellett arról van szó, miként kellene megvalósítani a készpénzmentes gazdaságot.  „Nem egyik napról a másikra, nem holnap kell ezt bevezetni, senki nem erre gondolt” – mondta Filippov Gábor a 168.hu-n futó KeljfelJancsi című műsorban. Az elemző hozzátette, fontos, hogy a digitális bankolásra, illetve az online szolgáltatások rendszerének használatára az egyelőre kevésbé beavatott társadalmi rétegeket, például az időseket és a szegényebbeket is felkészítsék. 

„Ehhez az kell, hogy az állam és a pénzintézetek közösen csökkentsenek a számlavezetés költségein. Jó lenne elérni, hogy tíz éven belül online számlákra lehessen utalni a nyugdíjakat” – fogalmazott Filippov, aki reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az említett idő elteltével már senki nem kap olyan alacsony összegű nyugdíjat, amiből nem tud megélni. „Javaslat az is, hogy senki se 30-40 ezer forintokat kapjon nyugellátásban” – fogalmazott az elemző.  

Filippov hozzátette, eddig két tanulmányuk, anyaguk jelent meg, mindkettő nagy visszhangot keltett, aminek örültek, hiszen mint mondja, ezzel segíthetik a fejlődést is. „Az állampolgári véleménynyilvánításnak főszerepe van abban, hogy befolyásoljuk a politikát. Más, ha személyre szabottan élőben és más, ha online térben beszélnek róla” – mondta.

PH

Legnépszerűbb cikkeink