Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Navracsics Tibor: Nincs esély a rendes párbeszédre

Létrehozva:

Fotó: MTI / Európai Bizottság / Samuel Kubani

Egyelőre nem tudni, mennyire lesz hasznos az egyetemek alapítványokba való átszervezése, erre később fog csak fény derülni – mondta.

Az egyetemi modellváltás mellett a kölcsönös politikai adok-kapokról és a média helyzetéről is beszélt a politikus a csütörtök reggeli KeljfelJancsiban.

A volt uniós biztos sajnálja, hogy nem tudott olyan kölcsönösen jól működő kapcsolatot kialakítani az újságírókkal, mint egyes politikusok, illetve közszereplők. Saját megoldása lett, hogy inkább közvetlenül szól az emberekhez, ismerősein keresztül pedig leméri, hogy mi érdekelheti a civileket. „A kulturális hírek nem hírek az európai újságírók számára sem” – fogalmazott Navracsics, aki úgy véli, a politikai és a gazdasági témákon kívül nemigen érdekli más a sajtómunkásokat.  A fideszes politikus szerint az újságolvasók sem a világban történő dolgokról akarnak tudomást szerezni, hanem a véleményük megerősítésére törekszenek. „A hatalmi politikát bűnösnek, rossznak tartják, és elvész a magyar médiában, hogy ez az ország minden botránya, minden fogyatékossága ellenére valamilyen irányba halad” – mondta Navracsics. 

Fiala János műsorvezető kérdésre a volt uniós biztos kifejtette, szerinte az egyetemek alapítványi rendszerbe való átszervezése nem feltétlenül mutat majd azonnali eredményt. „Csak később derül ki, hogy sikerül-e a modellt versenyképessé tenni” – mondta, majd hozzátette, erre egy vagy akár több évet is várni kell, s ez nem csupán az SZFE, hanem a többi, nemrég modellváltáson átesett egyetem kapcsán is így van. 

Navracsics Tibor a műsorban gusztustalannak nevezte, hogy a baloldal a „tömeggyilkos” jelzővel illette a kormányt. Mint mondta, most teljesen széthúz az ellenzék és a Fidesz, noha korábban, a 2013-as árvíz kapcsán kiemelkedő összefogás hajlandóságot tapasztalt mindkét oldalról. Ezt azonban a jelenlegi pandémiás helyzetben már nem így látja. Hozzátette, ebben az időtényezőnek is szerepe lehet, hiszen míg az árvízhelyzet néhány nap alatt megoldódott, a világjárvány már egy éve tart. 

Fiala János felhívta a volt miniszter figyelmét, hogy a kormánypárt is durva jelzőkkel illeti az ellenzéket – Navracsics szerint azonban azok sosem olyan kemények, mint amiket a Fidesz kap. Hozzátette, szerinte nincs esély arra, hogy rendes párbeszéd legyen a két oldal között. 

PH

Legnépszerűbb cikkeink