Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ma nem lesz lengyel-magyar barátság

Létrehozva:

A lengyel labdarúgó válogatott edzése a Puskás Arénában - Fotó: MLSZ

Bravúrra lenne szükség az első világbajnoki selejtező mérkőzésen.

A sors, pontosabban a sorsolás úgy hozta, hogy a Lengyelország elleni labdarúgó vb-selejtező mérkőzést két nappal a lengyel-magyar barátság napja után játsszák, ám ez biztosan nem jelenti azt, hogy baráti szívességet kapnánk az ellenféltől. Mert bizony atomerős lengyel csapat vár a mieinkre. 

Hogy milyen a lengyel válogatott egy szóval? Erős! És kettővel? Nagyon erős!

A viccet félre téve, a lengyelek tényleg biztosan nem feltett kézzel lépnek ma pályára a Puskás Arénában. Nekik egy idegenbeli győzelem az első fordulóban nagyon sokat érhet – mint ahogy nekünk is egy hazai siker.

Akit senkinek nem kell bemutatni az ellenfélből, az természetesen Robert Lewandowski. A lengyel harmadosztályú Znicz Pruszkówból indult támadó ma már klubszinten mindent megnyert, amit játékos megnyerhet, amerre járt, gólkirály lett, kis túlzással akkor is gólt tud szerezni, ha nem lő kapura. Hivatalosan is ő most a világ legjobb játékosa. Mondanánk, hogy megvan a recept arra, hogyan lehet őt semlegesíteni, de ez egyáltalán nem lenne igaz.

Persze a lengyel válogatott nem csak Lewandowskiból áll. Hogy mást ne mondjunk, szinte biztos, hogy a Juventus kapusa, Wojciech Szczesny áll majd a gólvonalon, ám ha mégsem ő, akkor még mindig ott van az Arsenalt is megjáró, jelenleg is Angliában védő Lukasz Fabianski.

A védelemben is – két kivétellel: Kamil Piatkowski a Raków Czestochowa, Tymoteusz Puchacz a Lech Poznan játékosa – csupa légiós játszik majd. Olyan játékosok, akik Angliában, Olaszországban, azaz Európa legjobb bajnokságaiban, vagy épp Oroszországban szerepelnek hétről hétre.

Érdekesség, de a középpályán több, a lengyel bajnokságban szereplő futballista található, de ne legyen kétségeink afelől, hogy például a Napoli játékosa, Piotr Zielinski ott lesz a kezdő tizenegyben.

És akkor a támadók: merthogy Lewandowski mellett ott van még Arkadiusz Milik az Olympique Marseilleből, Krzysztof Piatek a Herthából vagy épp Karol Swiderski a PAOK Szalonikiből. 

Nem lesz könnyű nyerni, de nem lehetetlen, hiszen csapatunk az elmúlt évben több alkalommal is bizonyította, hogy képes a bravúrra. Márpedig a ma esti mérkőzésen bravúrra lesz szükség.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink